Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem
Składniki na danie: Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml oliwy z oliwek (do ciasta)
- 1 ząbek czosnku
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
- 100 g pestek dyni Bakalland
Sposób wykonania:
Posiekane orzechy podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy, aby oddał swój zapach i smak. Następnie czosnek usuwamy, a orzechy zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu: kefir, oliwę, jajko i dodajemy pieprz. Płynne składniki wlewamy do sypkich i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy orzechy, żurawinę oraz pestki dyni. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni