Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Składniki na danie: Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
- 1 dynia Hokaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
- Świeże zioła do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem. Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy. Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.
Komentarze
Wygląda smakowicie D Mam dynię więc muszę coś z niej zrobić. Może właśnie zrobię tartę!
Ciekawy przepis. Jednak średnio przepadam za dynią, więc nie wiem, czy go wypróbuję.
Wygląda pysznie 🙂
chętnie bym taką zjadła 😀
Wygląda obłędnie
U mnie właśnie czekają dwie ogromne dynie. Wszystkiego nie przerobię na zupę więc może skuszę się na taką tartę. Nigdy nic podobnego nie jadłam 🙂
Smacznego
Nie mam dyni nie wiem jaka kupić nigdy oprócz pestek nie jadłam niczego z dyni więc chyba raczej się nie skuszę bo by było szkoda mojego czasu bo chyba chętnego w domu na to też nie znajdę
Ja robiłam placuszki z dyni, pycha. A w tym przepisie nie pasuje mi kozi ser. Musze poszukać pomysłów z innymi serami
kolorowo i pysznie
Jakoś za kozim serem nie przepadam specjalistycznie , jak dla mnie ma zbyt dziwny smak i zapach , tak samo nie lubię serów owczych – najsmaczniejsze są z krowiego mleka
Pysznie i zdrowo