Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi

bakalland_-wytrawna-gruszka-z-serem-kozim-i-orzechami-wloskimi_2Porcja dla 4 osób

Składniki na danie: Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi 

  • 4 duże gruszki
  • 150 g sera koziego
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g szpinaku baby
  • 4 łyżki płynnego miodu

Sposób wykonania:

Gruszki myjemy i przecinamy na trzy części wydrążając z nich miąższ i pestki. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy z sobą liście szpinaku, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kozi ser, miód i pozostały miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie przekładamy do podstawy gruszki, następnie układamy kolejną warstwę, przykrywamy wszystko górą gruszki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Gruszka najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (281 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...