Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi
Porcja dla 4 osób
Składniki na danie: Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi
- 4 duże gruszki
- 150 g sera koziego
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g szpinaku baby
- 4 łyżki płynnego miodu
Sposób wykonania:
Gruszki myjemy i przecinamy na trzy części wydrążając z nich miąższ i pestki. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy z sobą liście szpinaku, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kozi ser, miód i pozostały miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie przekładamy do podstawy gruszki, następnie układamy kolejną warstwę, przykrywamy wszystko górą gruszki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Gruszka najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu.