Wyszukany przepis na pieczone przepiórki z twarożkiem i rzepą arbuzową

pieczone-przepiórki

Oto dosyć wyszukany przepis na przepiórki z podwędzanym samodzielnie twarożkiem i rzepą arbuzową. Zaletą tego przepisu jest fakt, że można go łatwo poddać różnym modyfikacjom.

Składniki na danie: Pieczone przepiórki z twarożkiem i rzepą arbuzową

– 2 tuszki przepiórki
– 1 łyżka startego imbiru
– 200 ml soku jabłkowego
– sól
– ostra papryka
– łyżeczka miodu
– 300 g twarożku kanapkowo sernikowego „Mój ulubiony”
– 100 ml cydru
– 200 g masła
– 200 g broccolini
– 1 rzepa arbuzowa
– 1 ząbek czosnku
– 1 ziarenko kardamonu
– 100 ml przegotowanej zimnej wody

Sposób wykonania:

Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min  w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.·

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (260 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  19 maja 2016 13:22

    Jak dla mnie chyba jednak zbyt wyszukane 😉

    Odpowiedz
  2. Wusia  19 maja 2016 15:38

    Rzeczywiście w tym przepisie jest zbyt dużo „zakrętów”.Przepiórka w sosie z dodatkiem soku jabłkowego i cydru jest super-bardzo lubię połączenia drobiu z owocami.Reszta przepisu już nie wzbudza mojego entuzjazmu.Rozumiem, że zamiast broccoli z powodzeniem można użyć zwykłych brokułów.

    Odpowiedz
  3. CrazyJulia  20 maja 2016 23:37

    Mordercy -,-

    Odpowiedz
  4. Ewelina  23 maja 2016 23:48

    Wygląda apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować! 🙂 idealne na wykwintną kolację lub świąteczny obiad, jestem pewna, że wszyscy byliby zachwyceni.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  30 maja 2016 18:57

    Dla mnie zbyt wyszukanie i za dużo zachodu wolę prostsze dania ale kaczkę z jabłkami uwielbiam przepióreczka to zbyt mały kąsek na dużą rodzinę

    Odpowiedz
    • ewalub  7 lutego 2017 09:31

      Nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jak rzepa arbuzowa 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany