Wyszukany przepis na pieczone przepiórki z twarożkiem i rzepą arbuzową
Oto dosyć wyszukany przepis na przepiórki z podwędzanym samodzielnie twarożkiem i rzepą arbuzową. Zaletą tego przepisu jest fakt, że można go łatwo poddać różnym modyfikacjom.
Składniki na danie: Pieczone przepiórki z twarożkiem i rzepą arbuzową
– 2 tuszki przepiórki
– 1 łyżka startego imbiru
– 200 ml soku jabłkowego
– sól
– ostra papryka
– łyżeczka miodu
– 300 g twarożku kanapkowo sernikowego „Mój ulubiony”
– 100 ml cydru
– 200 g masła
– 200 g broccolini
– 1 rzepa arbuzowa
– 1 ząbek czosnku
– 1 ziarenko kardamonu
– 100 ml przegotowanej zimnej wody
Sposób wykonania:
Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.·