Pomysł na urządzenie kuchni: wyspa
Obecne trendy w aranżacji wnętrz stawiają na przestrzeń i wygodę. Popularne stały się otwarte kuchnie, dzięki którym w estetyczny sposób można połączyć salon z miejscem przygotowywania posiłków. Właściciele dużych mieszkań mogą wówczas zdecydować się na wyspę kuchenną.
Kuchnia to serce domu, które integruje mieszkańców. Wspólne gotowanie jest częścią spotkań rodzinnych i towarzyskich, dlatego też coraz chętniej architekci łączą strefy gotowania i wypoczynku. W kuchniach otwartych wyspa stanowi rodzaj granicy pomiędzy nimi. Sęk w tym, aby wyspę odpowiednio ulokować i wyposażyć – tak, by stanowiła wygodne miejsce pracy, a nie barierę dla mieszkańców.
Usytuowanie wyspy kuchennej
Wymiary pomieszczenia, w którym zechcemy usytuować wyspę, powinny uwzględniać odpowiednio dużo przestrzeni, aby można się było wokół niej swobodnie poruszać. Problem mogą stanowić małe pomieszczenia, ponieważ według architektonicznych standardów wyspa powinna być odsunięta od kuchennej zabudowy o 120 cm. Dobrze, jeśli po bokach powstałej konstrukcji przejścia będą mieć szerokość minimum 90 cm.
Funkcjonalność czy przesada?
Wyspa kuchenna będzie najbardziej użyteczna, gdy wykorzystamy jej potencjał na ukrycie sprzętu AGD lub ulokowanie szafek. W obrębie wyspy warto zamontować płytę grzewczą i zlewozmywak. Taki układ jest bardzo wygodny i praktyczny – pozwala na wspólne gotowanie w gronie bliskich, a dodatkowo nie izoluje kucharza od reszty domowników. Minusem takiego rozwiązania jest przedostawanie się zapachów powstających podczas gotowania czy smażenia do części wypoczynkowej. Jest na to skuteczne rozwiązanie – okap wyspowy.
Jaki okap do kuchni z wyspą?
– Z doborem odpowiedniego urządzenia nie powinno być problemu – w sprzedaży jest wiele modeli, które mocuje się bezpośrednio do sufitu. Pamiętajmy, że szerokość okapu przy wyspie nie musi być równa szerokości płyty. Na rynku dostępne są modele, takie jak oferowane przez firmę Ciarko okapy Hydria lub Cylindrus, w których zastosowane zasysanie obwodowe wytwarza odpowiednie ciśnienie do wyłapania wszystkich unoszących się nad kuchenką woni. Tego typu produkty nie tylko skutecznie neutralizują zapachy, ale również wychwytują znajdujące się w powietrzu drobiny tłuszczu – radzi Kamil Machura (menedżer ds. Handlu w firmie Ciarko).
Jeśli bierzecie pod uwagę sprzęt tej firmy, to dobrze sprawdzi się nad wyspą kuchenną model KR Glass Design W firmy Ciarko. Nie tylko przyciąga wzrok niebanalnym designem, ale jest też bardzo wydajny i może pracować w dwóch trybach: jako wyciąg lub pochłaniacz.
A co zamiast okapu?
W przypadku, kiedy wiszący nad wyspą okap zakłóca naszą koncepcję wystroju kuchni, doskonałym rozwiązaniem jest model sufitowy. Montuje się go w suficie podwieszanym lub w specjalnie przygotowanej do tego konstrukcji. Przykładem takiego okapu jest Estrella Light – model z linii Ciarko Design, którego korpus ukryty jest w suficie. Dzięki specjalnej szybie zamontowanej na spodzie okapu, światło generowane przez odpowiednio rozmieszczone diody LED jest bardzo intensywne.
Bez względu na to, jakie rozwiązania wybierzemy podczas aranżacji kuchni, pamiętajmy o najważniejszym kryterium – wygodzie użytkowania i skuteczności w pochłanianiu zapachów. Odpowiedni dobór sprzętu sprawi, że gotowanie będzie przyjemnością, nie obowiązkiem.