Wyniki konkursu: Wys…TARTUJ w konkursie Delecty i KobietaMag!

W naszym konkursie zorganizowanym wraz z marką Delecta poprosiliśmy Was o przedstawienie pomysłu na tartę oraz uzasadnienie w ciekawy sposób tego, jakich składników nie może zabraknąć w prawdziwie jesiennej tarcie. Osobom, których prace znalazły się w finale doładujemy konto + 200 pkt, natomiast tym, którzy do tej pory skomentowali prace finałowe + 20 pkt. Poniżej zobaczcie listę zwycięzców!

Alzacka-Delecta-fot.-delektujemy.pl_

Zestaw ufundowany przez markę Delecta, w którym znajdziecie komplet Tart na 1001 sposobów oraz innych produktów Delecta, wraz z włoską teflonową formą do wypieku tarty o średnicy 28 cm, otrzymują:

Dominika Sikorska:

Gdy jesień przyrodę barwami maluje
i darami swoimi nas obdarowuje,
w mojej kuchni króluje cukinia,
papryka, bakłażany i niezastąpiona dynia!

Dynię w każdej postaci sobie cenię,
w wielu potrawach jej nigdy nie zamienię.
Tarta z dyni ze skórką pomarańczy,
sprawia, że mój każdy kubek smakowy tańczy.

Gdy tylko jesiennie liście kolorami się mienią,
ja serdecznie witam się z jesienią.
Wyśmienitą tartę wtedy przygotowuję
z dynią, która podczas jesienie wyjątkowo tu pasuje.

Do jej przygotowania wielkich umiejętności nie trzeba,
a każdy z domowników ochotę na tartę z dynią miewa.
Gdy za oknem słota i wszystko mnie irytuje,
tarta z dynią cudownie humor poprawia i smakuje!

By osłodzić sobię tę porę roku nielubianą,
preferuję tartę na słodko przygotowaną.
Ze skórką pomarańczy, laską wanili i cynamonem,
nawet moje dzieciaczki wcinają ją jak szalone! ;)

Kocham tartę i kocham również dynię,
dzięki temu duecie jesień mi słodko płynie.
Jesienna pora jest na tartę z dynią wymarzona,
idealna, pyszna i niezastąpiona!

 

Joanna Jabłońska:

Taka prawdziwa polska jesień zawsze kojarzy się z kolorowymi liśćmi w sadzie i dojrzałymi, rumianymi jabłkami na widok których cieknie ślinka. Dlatego też jesienna tarta ze smakowitymi jabłkami bardzo często gości na moim stole. Może to mało wyszukana odpowiedź, ale nie sposób pominąć tych cudownych, zdrowych i swojskich owoców w jadłospisie mojej rodziny. Moim zdaniem doskonałość drzemie w prostocie i taka jest też tarta, którą zaprezentuję: prosta w wykonaniu, tania i przepyszna.

Oto tarta z jabłkami, budyniem i cynamonem:

Jak ją wykonać?

Przygotowujemy (lub kupujemy gotowe) ciasto kruche, którym starannie wykładamy formę. Wstawiam do piekarnika na około 15 minut, uprzednio nakłuwając w kilkunastu miejscach. Przygotowuję budyń (w tym wypadku waniliowy) według przepisu z torebki, z tym że zamiast 500 ml mleka dodaję 300-350 ml. Jabłka obieram i kroję w półksiężyce. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakładam budyń, a następnie na nim układam jabłka w dowolny wzór. Całość posypuję obficie przepysznym cynamonem. Jako subtelna dekoracja posłużyły wycięte z ciasta małe jeże i odrobina cukru pudru. Wszak jeżyki dumnie dźwigające na swych kolcach jabłuszka, są uroczym symbolem jesieni. Ponownie wstawiam do piekarnika (20 minut w temperaturze 180 stopni).

Tak przygotowana tarta jest doskonałym i błyskawicznym deserem, który zadowoli każde podniebienie. Myślę jednak, że najlepszym uzasadnieniem mojego wyboru będą zdjęcie, które jej zrobiłam. Czyż można jej się oprzeć?

Tarta-Joanna-Jablonska

 

Anna Guzek:

Wybrałabym na jesienne popołudnie tartę na słono, a nie mogłoby w niej zabraknąć:

Tartego parmezanu nadającego aromatu,
Aksamitnego wędzonego łososia,
Rozpieszczająych podniebienie pachnących jesienią kurek,
Tartego świeżego czosnku,
Apetycznej zielonej pietruszki

…. taka tarta pachnie jesiennie i rozwesela smutne popołudnie.

 

Monika Chmiel:

Prawdziwa jesiena tarta przygotowana na słodko lub na słono jak wiadomo składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia. Jest bogata w: mąkę, margarynę albo masło, jajko, owoce lub warzywa sezonowe oraz przyprawy i dodatki smakowe.

Z racji tego, że jestem ogromnym łasuchem i uwielbiam słodkości podam przepis na tartę przygotowaną na słodko. A dlaczego? Głównym powodem jest moja słabość do słodyczy. Tak, zgadza się! Jestem ogromnym łasuchem i wprost przepadam za słodkościami. Jako owoce wybrałam świeże morele, brzoskwinie i mirabelki. Jest to spowodowane moją sympatią do tego typu owoców oraz ich nieskazitelnie pysznym smakiem. Owoce te mają kolor żółty, a to przypomina mi lato, słońce i niezapomniane wakacje!

Składniki:

opakowanie Tarty na 1001 sposobów na słodko firmy Delecta, a także:

Dodatki do ciasta:

  • 1 jajko
  • pół kostki zimnej margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Nadzienie:

  • 150 g świeżych moreli
  • 250g świeżych brzoskwiń
  • 100 g świeżych mirabelek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Ponadto:

  • szklankę śmietanki 36%
  • pól szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190ºC bez termoobiegu. Następnie do miski dodajemy margarynę oraz jajko i mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Kiedy uzyskamy gładką konsystencję dodajemy opakowanie „Tarty na 1001 sposobów na słodko” i łączymy składniki. Kiedy uzyskamy już gotowe ciasto, rozwałkujemy go na stolnicy, układamy do formy do pieczenia tart uprzednio wysmarowanej margaryną i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min i studzimy przez 10 min.

Nadzienie:

Owoce myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Następnie gotujemy śmietankę i dodajemy wymieszaną torebkę z fixem do nadzienia z mlekiem i cukrem. Gotujemy do zagęstnienia. Potem gorącą masę należy wlać na upieczone ciasto i udekorować owocami. Podawać wystudzone! Smacznego!

 

Paulina Wojtarowicz:

Choć nie mam talentu do gotowania czy pieczenia
dla rodziny zrobiłam smaczną tartę do zjedzenia.
Moją tarte na słono przygotowałam
ah.. jak pięknie po zrobieniu pachniała.
Aż szkoda było ją jeść,
ale mąż zjadł ją ze smakiem też.
Jesienna tarta dużą porcję sera musi mieć,
bo wtedy na jej jedzenie mam jeszcze większą chęć.
Pikanterii nada jej papryka
i dla odmiany smaku dodaję garść rozdrobionego tuńczyka!
Na górę pieczarki układam
i jesienną tarte ze smakiem zajadam!
PS. Można tartę posypać świeżą natką pietruszki
i zabieram pół tarty na damskie pogaduszki :)

Paulina-Wojtarowicz

Gratulujemy!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (124 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  14 października 2013 11:52

    Dziękuję 😀 bardzo się cieszę i gratuluję pozostałym 🙂

    Odpowiedz
  2. arunia  14 października 2013 14:38

    Gratuluję zwyciężczyniom! Super przepisy!

    Odpowiedz
  3. bbo  14 października 2013 21:06

    Gratuluję! Przez żołądek do… nagrody 🙂

    Odpowiedz
  4. nuczka  14 października 2013 21:25

    gratulacje (( 🙂 ))

    Odpowiedz
  5. nutrena  15 października 2013 13:10

    Gratulacje:) Super pomysł z tymi punktami. Dzięki temu nikt z osób nie czuje że przegrał,coś zawsze zyskał, a prace finałowe były wspaniałe i trudno było wybrać kilka najlepszych

    Odpowiedz
  6. anna  15 października 2013 15:41

    bardzo sie ciesze:) dziekuje!!!:)

    Odpowiedz
  7. nungal  21 października 2013 11:53

    Dzisiaj dotarła przesyłka 🙂 dziękuję 🙂 oprócz formy do pieczenia dotarło dużo pyszności 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany