Wyniki konkursu: Ulubiona potrawa na przyjęcie karnawałowe

Zadaniem konkursowym było wybranie Waszego ulubionego przepisu, idealnie nadającego się na imprezę karnawałową, a następnie w 5-8 zdaniach uzasadnienie nam swojego wyboru. Zobaczcie laureatów naszego konkursu.

Dla pięciu laureatów konkursu przygotowaliśmy gadżety od Polsat Food Network – zestawy przyborów kuchennych. W każdym z nich znajdziecie łopatki silikonowe, młynek do soli i pieprzu oraz minutnik do jajek. Zadaniem konkursowym było wybranie Waszego ulubionego przepisu, idealnie nadającego się na imprezę karnawałową, a następnie w 5-8 zdaniach uzasadnienie nam swojego wyboru. Poniżej zobaczcie laureatów naszego konkursu.

jedzenie

Zestaw przyborów kuchennych, ufundowanych przez Polsat Food Network, otrzymują:

Justyna E.:

Mój ulubiony przepis idealnie nadający się na karnawałową imprezę to „Sałatka z kraba na liściach cykorii” podpatrzony w programie Polsat Food Network.

Składniki:

  • 700 g odsączonego i przebranego mięsa kraba,
  • 6 główek przyciętych i podzielonych główek belgijskiej cykorii,
  • 60 ml białego octu winnego,
  • 2 łyżki stołowe musztardy Dijon,
  • 165 ml oliwy z oliwek ekstra – virgin,
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu i soli (w oryginale jest 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu jednak ja go uwielbiam i zawsze dodaję więcej),
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • do ozdoby posiekany szczypior.

Przygotowanie:

W dużej misce należy wymieszać: ocet, przyprawy (sól, pieprz, oregano) oraz musztardę. Kolejno dodać olej, a potem mięso kraba po czym delikatnie wymieszać. Liście cykorii układam na ładnych talerzach a łyżką nakładam farsz z kraba, posypując go szczypiorkiem.

Danie idealnie nadaje się na imprezę karnawałową, ponieważ zapraszani przeze mnie goście wprost rozpływają się w delikatnym i aromatycznym smaku kraba, zawsze prosząc mnie, abym nie zapomniała o ich preferencjach kulinarnych. Dodatkowo potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, można ją przygotować podczas trwania przyjęcia lub nawet wcześniej aby „smaki się przegryzły”. Spożywanie i nakładanie na talerze nie przysporzy gościom problemu, nawet jeśli przyjęcie będzie zorganizowane w formie szwedzkiego stołu, będąc miłą odskocznią od wyczerpujących tańców. A sałatka doskonale będzie pasowała do innych smaków serwowanych przeze mnie przekąsek i przystawek, uzupełniając wzajemnie swoje smaki. Lekkostrawna nie wprawi gości w niemiłe uczucie ciężkości czy konwulsji żołądkowych 🙂

Agnieszka S.:

Mój ulubiony przepis na potrawę karnawałową to „Kapuśniaczki w cieście francuskim z barszczem czerwonym”.

Składniki:

  • 80 dkg kapusty kiszonej,
  • 45 dkg pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 paczki gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na margarynie. Kapustę pokroić obgotować po czym odcedzić. Zalać ponownie wodą i gotować wraz z przyprawami. Kapustę odcedzić i dodać do pieczarek. Do pieczarek dodać także przyrumienioną cebulę. Według uznania można dodać kminek i pieprz.m Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż, po nakłuwać widelcem. Wzdłuż przygotowanej części ciasta nałożyć farsz. Jedną brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć ciasto tak aby powstał rulon. Górę rulonu posmarować jakiem i pokroić na kawałki.  Górę można posypać natką pietruszki. Kapuśniaczki ułożyć na blachę natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok 15-18 minut (wg informacji na opakowaniu ciasta francuskiego). Podawać jako przystawkę ciepłą bądź zimną wraz z czerwonym barszczem.

Jest to mój ulubiony przepis, ponieważ jest prosty. Wkonanie jest szybkie. A efekt…palce lizać! Potrawę można przygotować dzień wcześniej, wtedy zostanie nam więcej czasu na przygotowanie się do wystrzałowej imprezy. A potrawie to tylko doda smaku. Barszczyk się przegryzie, a kapuśniaczków nie trzeba podgrzewać, jeśli są podawane razem z nim. SMACZNEGO!!!

Maria K.:

Mój ulubiony przepis idealnie nadający się na imprezę karnawałową „Muszle nadziewane sałatką”.

Składniki:

  • 15 dużych muszli makaronowych,
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1/2 pora,
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oleju,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • małe awokado.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka ugotować ok 20 minut. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w plasterki i poddusić na oleju ze szczyptą curry. Wymieszać z kurczakiem. Chili posiekać, awokado obrać i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i wymieszać doprawiając sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na sicie przelać zimną wodą, odsączyć i nadziewać sałatka układając na półmisku.

Makaronowe muszle z sałatką z kurczaka są pyszną przekąską na karnawałowe przyjęcie, dlatego że są smaczne, aromatyczne , łatwe do przygotowania i cudownie się prezentują na półmisku. Ja osobiście bardzo je lubię, gości też kuszą i zachwycają , więc szybko z półmiska znikają.

Małgorzata W.:

Według mnie idealne danie na imprezę karnawałową to „Paszteciki”.

Ciasto Drożdżowe:

  •  2,5 szklanka mąki,
  •  1 jajko,
  •  2 łyżki oliwy,
  •  3/4 szklanki mleka,
  •  2 łyżeczki cukru,
  •  szczypta soli /1 płaska łyżeczka/,
  •  drożdże suszone 1/2 paczki /2 łyżeczki/ lub 1/4 świeżych.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier, trochę mąki i poczekać aż zacznie rosnąć. Potem dodać resztę mąki  sól, oliwę, jajko – wyrobić i poczekać znowu do wyrośnięcia ciasta.

Farsz przygotowanie:

Papryka, szynka, boczek – wszystko pokrojone w kostkę. Cebule i pieczarki przesmażyć na oleju – wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu posmarować farszem prostokąt z ciasta drożdżowego, zwinąć w rulon i pokroić w plasterki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem z olejem i do piekarnika. 180 stopni C – do zrumienienia. Farsz przyprawić dobrze np. przyprawą z suszonych oliwek, soli i rozmarynu lub według uznania. Można zmienić też składniki farszu. Jak ktoś lubi, może górę posypać żółtym serem.

Nadają się na ciepło i na zimo (wtedy możemy przygotować je wcześniej ). Farsz można zmienić według gustu lub tego czym akurat dysponujemy. Można podać je z czerwonym barszczem lub same. Są pyszne jako przekąska. Myślę, że w sam raz nadają się na imprezę karnawałową, a przepis jest tak prosty że udadzą się każdemu.

Bogusława D.:

Moje ulubione danie na imprezę karnawałową to „Jaja faszerowane z paluszkami krabowymi”.

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo,
  • 200 g paluszków krabowych,
  • pęczek szczypioru,
  • 150 g majonezu,
  • 4 duże liście sałaty,
  • sól, pieprz, papryka ostra.

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek, paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę (pozostawiając ok. 3 szt do dekoracji), wymieszać z żółtkami oraz posiekanym szczypiorkiem (pozostawiając również trochę do dekoracji). Następnie solimy, pieprzymy, dosypujemy ostrej papryki wedle uznania oraz 3/4 majonezu. Po połączeniu składników nakładamy wkład do środka białek tworząc kopczyki. Resztą majonezu dekorujemy wypełnione jaja i układamy na sałacie ułożonej na talerzu. Z paluszków robimy dekorację w/g uznania, można pociąć je na drobne długie makaroniki i układać między jajka, posypując szczypiorkiem lub zrobić palemki rozcinając je od połowy ku górze.

Takie danie robi się szybko,dobrze smakuje,jest lekko strawne,łatwo się nakłada. Gospodarze imprezy lubią robić przysmaki mało pracochłonne,a to do nich należy.Będzie również ładną dekoracją stołu.Życzę wszystkim smacznego oraz udanej zabawy karnawałowej z moim przepisem.Niech on zagości na każdym stole i uszczęśliwia podniebienia swoim delikatnym smakiem.

Piernik na Boże Narodzenie – 5 przepisów na ciasto, którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole

Piernik na Boże Narodzenie – 5 przepisów na ciasto, którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole

Kuchnia - to serce niejednego domu. To także centrum dowodzenia w trakcie przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. To tam powstają przepyszne dania wigilijne i stamtąd rozchodzą się niebiańskie zapachy, które nęcą nasze zmysły. Obok woni pomarańczy i świątecznego drzewka, aromat pierników jest jednym z kluczowych elementów świątecznej atmosfery. Bez niego (tak samego jak bez "Kevina samego w domu") nie ma prawdziwych świąt!
Wegetariański bigos – smaczny przepis

Wegetariański bigos – smaczny przepis

Wegetariański bigos Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Składniki: - 200 g śliwek węgierek, - 10 pieczarek, - 5 dużych pomidorów, - 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr, - 5 sztuk
Świąteczny bigos z grzybami, śliwkami i żurawiną

Świąteczny bigos z grzybami, śliwkami i żurawiną

Na bigos warto przeznaczyć własnoręcznie zebrane jesienią grzyby. Warto więc wcześniej zapoznać się z informacjami gdzie na grzyby pojechać by przywieźć borowiki, podgrzybki czy prawdziwki. To one nadadzą ten wyjątkowy smak twojej potrawie. Składniki na:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (118 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. gusia.  29 stycznia 2014 10:36

    Brawo ! Teraz tylko brać się do pracy,bo karnawał trwa.

    Odpowiedz
  2. bbo  29 stycznia 2014 20:49

    Gratuluję, wszystkie przepisy smakowite.

    Odpowiedz
  3. martucha180  30 stycznia 2014 12:59

    Normalnie zgłodniałam! Gratuluję!

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  30 stycznia 2014 20:32

    Gratulacje! Trzeba wypróbować przy najbliższej okazji.

    Odpowiedz
  5. Erna  31 stycznia 2014 22:11

    Dziękuję za docenienie mojego przypisu i przyznanie nagrody, z której bardzo się cieszę. Gratuluję laureatom!

    Odpowiedz
  6. miraga5  3 lutego 2014 20:04

    Super!!!!!!!! Czekamy na nagrody 🙂

    Odpowiedz
  7. gracet  4 lutego 2014 12:46

    ciekawa jestem na ile zwycięzkie przepisy są przepisami autorskimi? Tylko jedna z pań podała źródło i BRAWA dla niej!

    Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  25 czerwca 2015 10:47

    Super!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany