WYNIKI KONKURSU: Kulinarne wyzwania z marką MPM!

Drogie Czytelniczki, w końcu udało nam się wyłonić trójkę zwycięzców konkursu Kulinarne wyzwania z marką MPM! Nie było łatwo! Przesłaliście do nas kilkaset zgłoszeń z których musieliśmy wybrać jedynie 3 autorskie przepisy, które nagrodzimy sprzętem marki MPM.

Bardzo dziękujemy Wam za wszystkie zgłoszenia! Bardzo cieszy nas popularność kreatywnych konkursów na naszym portalu!

Poniżej trójka najlepszych! 

konkurs-mpm

Przypominamy jeszcze, że biorąc udział w konkursie uczestnicy  zobowiązali się (w przypadku wygranej) do publikacji na łamach portalu KobietaMag.pl testu nagrody konkursowej w ciągu miesiąca od jej otrzymania. Publikacja zaś zostanie przez redakcję nagrodzona dodatkowymi punktami, które można wykorzystać podczas Aukcji. Czekamy na Wasze testy! Oczywiście czas liczymy od momentu otrzymania przez Was nagród 🙂

A na koniec – GRATULUJEMY!

Zwycięzcy: 

Toster KT-212 wygrywa Ewelina Pędzikowska

Pasta z zielonego groszku z dodatkiem orzeszków i świeżej bazylii

Ewelina Pędzikowska konkurs MPM

Rewelacyjna pasta do kanapek, tostów  na bazie zdrowych, naturalnych produktów połączonych z wyczuwalnym aromatem cytrusów. Idealnie sprawdza się również do przygotowania imprezowych przekąsek.

Składniki:

  • 400g mrożonego zielonego groszku
  • 150g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 80g parmezanu lub innego sera żółtego
  • 50g świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 80ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • chleb tostowy

Wykonanie:

  1. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.
  2. Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  3. Chleb tostowy lub bagietkę pokroić na kromki o grubości 1cm i zrobić w tosterze. Tosty posmarować zieloną pastą smacznego 🙂

Blender MBL-04 wygrywa Agata Janosz-Maduzia

Krem z pieczonych buraków z imbirem i mlekiem kokosowym

Agata Janosz konkurs MPM
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 700 g małych buraków plus dodatkowo jeden burak do podania
  • 0,5 – 1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 – 400 ml)
  • 500-700 ml bulionu (w zależności od konsystencji mleka kokosowego – jeśli będzie gęste, dolej więcej bulionu)
  • 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru, startego na tarce
  • pestki dyni lub natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej lub w tym samym dniu należy upiec buraki. W tym celu nastaw piekarnik na 200 stopni. Następnie opłucz buraki, osusz je ręcznikiem papierowym, połóż po jednym buraku na przygotowanym arkuszu folii, posól, popieprz świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodać też ulubionych ziół jak tymianek czy majeranek. Zawiń każdego buraka w osobną kieszonkę z folii, włóż na blaszce do piekarnika i piecz około 1 – 1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka). Aby mieć pewność, że burak jest już gotowy – po godzinie pieczenia sprawdź czy jest już miękki.
  2.  Upieczone buraki rozwiń z folii, odetnij im korzonki i zdejmij skórkę. Każdego buraka potnij na kilka mniejszych części. Jednego buraka zostaw dla ozdoby – potnij go na cienkie paseczki i odstaw na bok.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj czosnek, cebulę i imbir i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pokrojone buraki i gorący bulion (na razie 500 ml), dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw z ognia, dolej mleko kokosowe (jeśli chcesz tylko nadać zupie kremowego, lekko kokosowego posmaku, dolej pół puszki mleka. Jeśli natomiast lubisz kuchnię azjatycką, i chcesz bardzo kokosową zupę – według mnie przepyszną – dolej 400 ml, czyli całą puszkę mleka) i zmiksuj blenderem MPM na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dolej bulionu i ponownie zmiksuj.
  4.  Rozlej zupę do miseczek. Do każdej z nich dodaj pokrojonego na paseczki buraka. Podawaj z natką pietruszki lub pestkami dyni.

Gofrownicę MGO-16 otrzymuje Marta Gawrońska

Marta Gawrońska

Ogólne zasady konkursów organizowanych na naszym portalu znajdziecie w Regulaminie portalu

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  29 października 2015 10:19

    Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  29 października 2015 10:58

    Gratuluję. Przepisy warte wypróbowania.

    Odpowiedz
  3. framboise  29 października 2015 11:15

    gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  4. ewka  29 października 2015 11:29

    świetny przepis na gofry

    Odpowiedz
  5. bbo  29 października 2015 14:06

    Ho, ho, ale się Panie postarały! Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  6. agata20  29 października 2015 14:10

    Szczególnie podoba mi się przepis na gofry szarlotkowe.

    Odpowiedz
  7. martucha180  29 października 2015 18:59

    Gofry są fajne.

    Odpowiedz
  8. malinowaja  29 października 2015 19:42

    Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  29 października 2015 21:16

    Gratuluję, świetne przepisy! Trzeba było się postarać 🙂

    Odpowiedz
  10. Jaworka  29 października 2015 22:01

    Gratulacje fajne przepisy

    Odpowiedz
  11. Żanett  29 października 2015 22:53

    I ja gratuluję 🙂

    Odpowiedz
  12. nungal  30 października 2015 00:59

    Gofry są super 🙂 pozostałym Paniom również gratuluję, choć nie wysiliły się zbytnio przy konkursie przesyłając swoje przepisy, które i tak od dawna są w sieci 😉

    Odpowiedz
  13. Wusia  30 października 2015 08:01

    Fantastyczne przepisy i zdjęcia.Gratulacje.

    Odpowiedz
  14. BlackMary  30 października 2015 11:09

    gratulacje

    Odpowiedz
  15. Emotikonka  31 października 2015 11:07

    Świetne prace 🙂 Aż miło patrzeć na kreatywność 🙂

    Odpowiedz
  16. SeventhHeaven  31 października 2015 11:35

    Zazdroszczę i gratuluję 🙂

    Odpowiedz
  17. Patriszia  4 listopada 2015 21:36

    Gratuluję 🙂

    Odpowiedz
  18. ma_dzia  25 czerwca 2016 22:47

    gratuluję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.