Wyniki konkursu: Delecta – Świąteczny niezbędnik… naturalnie!

Przedstawiamy wyniki konkursu Delecta – Świąteczny niezbędnik… naturalnie!


Konkurs Delecta_BN2015_bannerek

Bardzo dziękujemy Wam za całą masę twórczych odpowiedzi na pytanie konkursowe! Przy okazji Wasze odpowiedzi stały się dla nas inspiracjami świątecznymi!

Oto zwycięzcy:

Joanna J

konkurs_kobieta_mag

Joanna S

Na moim świątecznym stole zdecydowanie nie może zabraknąć makowca.Takiego na kruchym spodzie,ze skośną kratką z ciasta u góry,nadzianego w środku skórka pomarańczową i rodzynkami oraz polanego podwójną porcją lukru.Ten placek przywołuje bezcenne wspomnienia z dzieciństwa,kiedy to jako mała dziewczynka,towarzyszyłam babci w przygotowaniach do Świąt,obserwując w kuchni Jej poczynania.Nic wtedy nie mogło się równać smakowitemu widokowi i zapachowi,wyciągniętego prosto z piekarnika makowca.To właśnie chęć jego zjedzenia sprawiała,że nigdy nie mogłam doczekać się Świąt.Był wyjątkowy,bo przyrządzany według sekretnego przepisu,którego babcia nie długo nie chciała mi zdradzić,lecz widząc mój upór w dążeniu do celu,w końcu uległa.Na szczęście,bo dzięki znajomo wyglądającemu plackowi na świątecznym stole,wspomnienie o Babci,której już nie ma pośród nas,powraca.Makowiec w moim wykonaniu nie jest jeszcze tak idealny,jak ten z dzieciństwa,ale wciąż się staram,z nadzieją,że kiedyś uda mi się dojść do perfekcji:)

Małgorzata S

K.KobietaMag

Daria S

Dla mnie Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas pełen miłości , bliskości rodziny i tradycji . Wszyscy jesteśmy razem możemy porozmawiać , pośmiać się , a to wszystko przy ciasteczkach i gorącej czekoladzie. 🙂 . Tak jak każdego roku wszystko przygotowujemy wspólnie potrawy wigilijne , ale największą frajdę sprawia nam przygotowywanie różnych słodkości takich jak ciast czy ciasteczek . Są one jednym z moich ulubionych , a ich nazwa nosi „Kocie oczka ” są to ciasteczka z kruchego ciasta przekładane marmoladą .

Przepis :

Składniki:

  •   0,5 kg mąki
  •   4 jajka
  •   0,5 kostki margaryny
  •   2-3 łyżki cukru
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   marmolada truskawkowa
  •   cukier puder do posypania

Przygotwanie:

  1. Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto kruche , wkładamy na 30 min. do lodówki.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1/3 cm. Wykrawać kółeczka. Połowę krążków odłożyć .
  3. W pozostałych wyciętych krążkach zrobić mniejsze otworki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4.  Piec w 160 C na złoty kolor, upieczone przekładamy marmoladą . Posypujemy cukrem pudrem .
  5. Wychodzi tak ok. 25 ciasteczek.

Również w moich wypiekach goszczą pierniczki bez nich nie było by Świąt to już tradycja muszą być i kropka. 🙂 Pieczenia sprawia mi wielka przyjemność , gdyż mogę wykazać swoją kreatywność i zaskoczyć podniebienie moich gości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Małgorzata Borowska

Święta w moim domu pachną piernikami. Świąteczny nastrój rozpoczyna się już w … październiku zarabianiem ciasta na pierniki. Ciasto musi bowiem leżakować w chłodnym miejscu przynajmniej przez cztery tygodnie. W domu unosi się fantastyczny aromat bo na kilogram ciasta zużywamy aż pół szklanki aromatycznych przypraw.

Po miesiącu wylegiwania się w lodówce pierniki są gotowe do pieczenia. Wycinamy foremkami choinki, piernikowe chatki, serca, gwiazdy i grzybki. Końcówkę ciasta dzielę na dwie części i każde z dzieci przygotowuje swojego piernika. Lepią, wycinają i układają na blaszce te swoje najpiękniejsze koślawe aniołki, piernikowe ludziki, kotki, autka czy co tam akurat wymyślą. Bez tych dwóch najważniejszych pierników nie ma Świąt!

Samo pieczenie trwa kilka godzin, bo pierniczki lubią się powiększać w piekarniku i sklejać, więc trzeba je układać na blaszce dość luźno. Kiedy pierniczki wychodzą z pieca są mięciutkie, ale tylko do momentu ostygnięcia. Potem twardnieją jak skała. Takie kamienne pierniki trzeba zawinąć w folię i kolejne cztery tygodnie czekać aż skruszeją. W międzyczasie w domowej Fabryce Piernika odbywa się zdobienie. Ponieważ pierników jest około 200 robimy to partiami. Przez kilka wieczorów kręcimy i barwimy lukier, topimy czekolady, smarujemy, posypujemy, ozdabiamy. Dzieci robią ze swoich pierników małe arcydzieła.

Przed Świętami zaczyna działać magia świąt i pierniki stają się mięciutkie. Zawijamy je po kilka w celofan i rozdajemy przyjaciołom. Trafiają też na klasowe Wigilie i do pracy. Moi koledzy i koleżanki z pracy dopytują się zawsze czy w tym roku też będą pierniczki. Gdyby ich nie było to mnóstwo osób byłoby zawiedzionych.

Pierniczki znikają tak szybko jak szybko mija świąteczny czas. Cieszą oczy, nos i podniebienie. Są niezbędne żeby święta były świętami.

 

 

Gratulujemy wygranej!

Ogólne zasady konkursów organizowanych na naszym portalu znajdziecie w Regulaminie portalu

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (222 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marta_12  21 grudnia 2015 11:15

    Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  21 grudnia 2015 11:39

    Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta  21 grudnia 2015 11:52

    Gratuluję również 🙂

    Odpowiedz
  4. Emotikonka  21 grudnia 2015 12:18

    Co za kreatywne prace 🙂 Gratuluje 🙂

    Odpowiedz
  5. martucha180  21 grudnia 2015 14:22

    Zasłużone gratulacje.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  21 grudnia 2015 17:52

    Gratuluję!

    Odpowiedz
  7. malinowaja  21 grudnia 2015 19:44

    Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  8. Żanett  21 grudnia 2015 21:22

    Gratuluję 🙂

    Odpowiedz
  9. Ewelina  22 grudnia 2015 13:15

    Gratki 🙂

    Odpowiedz
  10. martus2833  23 grudnia 2015 21:02

    Gratki

    Odpowiedz
  11. BlackMary  27 grudnia 2015 20:50

    Gratuluję 😁

    Odpowiedz
  12. Patriszia  3 stycznia 2016 20:34

    Gratuluję 🙂

    Odpowiedz
  13. Wiola1992  7 stycznia 2016 17:50

    Gratulacje, wciągająca ostatnia opowieść, jednak druga praca bardzo cieszy oko 😉

    Odpowiedz
  14. efffciaa  16 marca 2016 13:20

    Serdeczne gratulacje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany