Wykwintna przystawka ze śliwki kalifornijskiej w towarzystwie kaczki
porcje: 20-25 sztuk, czas przygotowania: 45 min, czas gotowania: 18 min
Składniki:
• 1 pierś z kaczki
• 2 łyżeczki miodu
• 2 łyżki sosu sojowego
• 20-25 śliwek kalifornijskich
• 1 pomarańcza, obrana i rozdzielona
• kiełki buraków do ozdoby
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Odciąć ostrym nożem tłuszcz z piersi kaczki, a następnie umieścić pierś od strony skórki na gorącej patelni. Smażyć do momentu aż tłuszcz nabierze koloru ciemno-złotego. Następnie odwrócić mięso, polać miodem i sosem sojowym, smażyć dalej przez 2-3 minuty. Umieścić pierś kaczki w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 12-15 minut (w zależności od tego jak ma być wysmażone mięso).
Wyjąć pierś z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Używając kciuków uformować ze śliwek małe miseczki delikatnie naciskając środek śliwki.
Pokroić pierś na cienkie plastry, a następnie pokroić je na małe kawałki, które będą wystarczające do wypełnienia każdej śliwki kalifornijskiej.
Pociąć fragmenty pomarańczy na 4 lub 5 kawałków.
Umieścić kawałek kaczki i pomarańczy na środku każdej śliwki i posypać kiełkami buraków.
Skropić tłuszczem pozostałym z pieczenia.
Wskazówka: Przystawka ze śliwki kalifornijskiej można przyrządzić razem z innymi rodzajami mięsa, na przykład z wieprzowiną.