Wykwintna przystawka: Millefoglie z wędzonym pstrągiem, miętą i truskawkami

Millefoglie-2

Przepis autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Poziom: łatwy

Składniki na: Millefoglie z wędzonym pstrągiem, miętą i truskawkami

  • 2 awokado
  • 500g truskawek
  • 20 listkówświeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • orzeszki pinii
  • ocet balsamiczny
  • Crème fraîche*
  • 400 gwędzonego pstrąga

* Crème fraîche  to francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki – info wg Wikipedia

 

Sposób przygotowania:

Składniki pokroić na plasterki. Położyć na talerzu wędzonego pstrąga, a następnie ułożyć na nim warstwę awokado, mięty i truskawek. Doprawić solą i pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Udekorować dodając łyżkę Creme fraichee i orzeszkami pinii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (300 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...