Wykwintna przystawka: Millefoglie z wędzonym pstrągiem, miętą i truskawkami
Przepis autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej
- Czas przygotowania: 15 minut
- Poziom: łatwy
Składniki na: Millefoglie z wędzonym pstrągiem, miętą i truskawkami
- 2 awokado
- 500g truskawek
- 20 listkówświeżej mięty
- sól
- pieprz
- orzeszki pinii
- ocet balsamiczny
- Crème fraîche*
- 400 gwędzonego pstrąga
* Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki – info wg Wikipedia
Sposób przygotowania:
Składniki pokroić na plasterki. Położyć na talerzu wędzonego pstrąga, a następnie ułożyć na nim warstwę awokado, mięty i truskawek. Doprawić solą i pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Udekorować dodając łyżkę Creme fraichee i orzeszkami pinii.