Wykorzystaj moc sezonowych warzyw: tarta serowa z cukinią

Tarta serowa z cukiniaŚwierze warzywa, zebrane w odpowiednim momencie, czyli w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią. To smaczne warzywo posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni – doskonale smakuje np. w tarcie serowej. Ten pyszny placek to potrawa idealna na każdą okazję, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Nawet niezbyt wprawne w gotowaniu osoby, podkreślają, że przyrządzenie tartyz dodatkami jest bezstresowe i przyjemne. Wszelkiego rodzaju placki są bowiem szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ale czy tylko? – Tarta serowa z cukinią i papryką chili świetnie smakuje, cieszy oko i dostarcza wielu cennych wartości odżywczych – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do przygotowania tarty polecam ser holenderski Morski MSM, który bardzo dobrze nadaje się do potraw pieczonych. Jest twardy i pełnotłusty oraz posiada zwartą strukturę, a po podgrzaniu świetnie się ciągnie, jest smaczny i aromatyczny. Ponadto jego lekko pikantny smak kontrastuje ze słodką cukinią. Dodam, że dojrzały ser zawiera witaminy A i D oraz z grupy B, a także wapń, cynk i miedź. Cukinia natomiast jest źródłem witamin C i K oraz beta-karotenu, potasu i żelaza. Warto więc wykorzystać ją w menu, szczególnie w pełni sezonu, czyli latem. Co więcej, cukinia polecana jest przez dietetyków ponieważ korzystnie wpływa na proces trawienia i wzmacnia odporność organizmu – uzupełnia Ewa Polińska.

Przepis na tartę serową z cukinią poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:

Ciasto:

  • mąka – 300g
  • masło – 150g
  • żółtko – 2 szt.
  • woda – 100ml
  • sól do smaku
  • młoda cukinia
  • ser żółty Morski MSM Mońki w plasterkach
  • kilka papryczek chili

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w plasterki cukinię i ser żółty poskładany na cztery. Dla podkreślenia smaku dodać kilka papryczek chili. Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200 st. C. do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  28 sierpnia 2013 08:02

    Rzeczywiście tarty nie są zbytnio skomplikowane i robi się je bardzo szybko.Z cukinią w roli głównej jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  2. as_sa  26 kwietnia 2014 22:49

    Cukinia-pycha

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  26 kwietnia 2015 09:25

    Bardzo efektywne danie. Super.

    Odpowiedz
  4. as_sa  6 lipca 2016 19:53

    Sezon na cukinię uważam za otwarty 😀

    Odpowiedz
  5. Kika07645  11 lipca 2017 02:29

    Co dziwne, ostatnio zasmakowałam w cukinii, ale jesli jest duzo innych składników koło niej. Bo jesli jest jej dużo to jakoś mi nie podchodzi. Dlatego przepis nie bardzo kusi, ale moze sie przekonam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany