Jak wybrać panele do kuchni? Oto kilka cech, które muszą posiadać!

Nowoczesne panele podłogowe to wykończenie nie tylko estetyczne, ale także trwałe i odporne na zniszczenia. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne płytki podłogowe w kuchni. Zamierzając położyć tego rodzaju posadzkę w pomieszczeniu narażonym na działanie wilgoci czy powstawanie zabrudzeń, warto dokładnie przyjrzeć się specyfikacji paneli.

Jak wybrać panele do kuchni

Warunki panujące w kuchni – na co narażona jest podłoga?

Podłoga w kuchni narażona jest na o wiele trudniejsze warunki niż w innych pomieszczeniach. Para wodna powstająca podczas gotowania sprawia, że powietrze jest tu bardziej wilgotne. Co więcej, bardzo często podczas przygotowywania posiłków czy zmywania naczyń zdarza się nam trochę ją zachlapać. Nierzadko na kuchenną podłogę spadają ciężkie przedmioty. Zdarza się również, że rozleje się coś innego niż woda – sos, zupa, sok, kawa. Podłoga w kuchni powinna znosić wszystkie te niedogodności bez trwałych uszkodzeń. Dlatego też przyjęło się, że najlepiej w tej roli spisują się płytki podłogowe. Jednak nowoczesne panele, opracowane z myślą o zastosowaniu w takich warunkach, mogą stanowić dobry zamiennik dla kafelków.

Cechy paneli podłogowych odpowiednich do kuchni

Wybierając podłogowe panele do kuchni, musimy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Po pierwsze, warto wybrać panele o wysokiej klasie ścieralności, co najmniej AC4. Dzięki temu powierzchnia będzie dobrze znosić intensywny ruch, jaki zazwyczaj panuje w tym wnętrzu. Będzie odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Po drugie, należy zwrócić uwagę na materiały zastosowane do wykonania paneli – te z rdzeniem z płyty HDF nie będą odkształcać się pod wpływem wilgoci. Po trzecie, istotne jest również wykończenie powierzchni. Panele powinny być zaimpregnowane w taki sposób, by woda nie wnikała w ich głąb. Producenci podłóg, specjalnie z myślą o takich wyjątkowych zastosowaniach jak kuchnia czy łazienka, stworzyli panele wyposażone w gumowe listwy wzdłuż krawędzi, uszczelniające podłogę. Warto przyjrzeć się także antypoślizgowości wybranego modelu.

Jak wybrać panele do kuchni

Zalety podłogi z paneli w kuchni

Panele podłogowe przeznaczone do zastosowania w kuchni cieszą się rosnącymi zainteresowaniem. Podstawowym powodem tego zjawiska jest fakt, że są one po prostu bardzo estetyczne. Doskonale sprawdzają się zarówno w kuchniach samodzielnych, jak i połączonych z salonem czy jadalnią. Do tego są cieplejsze niż płytki; możemy chodzić po nich boso bez żadnego dyskomfortu. Warto podkreślić, że panele przeznaczone do kuchni są także łatwe w utrzymaniu czystości. Do ich umycia wystarczy mop, ciepła woda i płyn do mycia podłóg.

Jak wybrać panele do kuchni

Wady paneli podłogowych w kuchni

Panele w kuchni nie mają właściwie żadnych wad. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy dobierzemy model niedopasowany do warunków panujących we wnętrzu. Nie wystarczy kupić najdroższe panele – jeśli nie będą spełniały wspomnianych wyżej wymogów, nie sprawdzą się w kuchni.

Panele podłogowe w kuchni muszą cechować się wysoką odpornością na ścieranie, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Powinny być także niepodatne na odkształcenia, wodoodporne i szczelne. Dobrze, jeśli będą antypoślizgowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,25 z 5)
zapisuję głos...