Jak wybrać idealną wyciskarkę do owoców i warzyw?

Każdy, kto decyduje się kupić własną wolnoobrotową wyciskarkę soków, podejmuje dobrą decyzję. Świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny to bezcenne źródło składników odżywczych, witamin i czynnych enzymów, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Taki sok to owoce i warzywa w formie płynnej: esencja tego, co w nich najlepsze.

jaka-wyciskarka

Każdy, kto kupuje wyciskarkę do soków, staje jednak przed tym samym problemem: którą wybrać? Na rynku dostępnych jest wiele różnych urządzeń, o różnych parametrach i różnych cechach konstrukcyjnych. Ważne, by wybrać takie urządzenie, które będzie jak najlepiej odpowiadało naszemu stylowi życia i potrzebom:

Czy zależy nam na szybkości przygotowywania soku? Czy decydującą rolę gra wydajność? Czy mamy dużą kuchnię, w której łatwo ustawić większe gabarytowo urządzenie, a może jedynie aneks kuchenny z niewielkim blatem? Czy chcielibyśmy, by wyciskarka nadawała się również do innych zadań, czy też podstawowa funkcjonalność nam wystarcza? Czy planujemy wyciskać sok na co dzień, a więc zależałoby nam na łatwym utrzymaniu wyciskarki w czystości po każdym użyciu, czy może nastawiamy się na rzadsze jej użytkowanie? Czy rolę dla nas gra również jego wygląd? Wszystkie te pytania trzeba sobie zadać, jeśli chcemy dobrze wybrać i nie złościć się później na urządzenie, które ma nam dać radość i zdrowie, a nie powodować stres.

Najlepiej byłoby może przed zakupem przetestować w praktyce wszystkie znajdujące się na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i zdecydować, która z nich odpowiada nam najbardziej. To jednak bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe. Większość z nas nie ma możliwości uzyskania dostępu do wszystkich urządzeń, które nas interesują. Dlatego warto skorzystać z doświadczenia tych, którzy z wyciskarkami różnych marek pracują na co dzień.

Czym jest wyciskarka wolnoobrotowa?

Wszystkie wyciskarki soków łączy sposób działania. Po wrzuceniu owoców lub warzyw do urządzenia wykonany z wytrzymałego materiału wałek ślimakowy kruszy i miażdży dostarczony surowiec. Wydobywa w ten sposób sok z komórek roślinnych i przestrzeni pomiędzy nimi. Niektóre wyciskarki posiadają dwa wałki ślimakowe zamiast jednego, nie zmienia to jednak zasadniczej metody pracy urządzenia.

Co ważne, sposób działania wyciskarki wolnoobrotowej gwarantuje najwyższą jakość soku i zachowanie walorów zdrowotnych świeżych owoców i warzyw. Silniki wyciskarek działają niskoobrotowo – dzięki temu uzyskują one sok z dużą wydajnością, a przy tym nie ogrzewają go. Temperatura to kluczowa sprawa: im wyższa, tym więcej korzystnych dla naszego zdrowia składników odżywczych ulega utlenieniu i rozkłada się. Sposób działania wyciskarek zapobiega temu niekorzystnemu zjawisku, dzięki czemu otrzymujemy sok pełen dobroczynnych składników, witamin i czynnych enzymów obecnych w owocach i warzywach.

Wyciskarki pozwalają na przygotowanie soku z każdego rodzaju surowca – miękkiego, takiego jak maliny, twardego (jabłka, seler), a nawet warzyw liściowych (szpinak, zioła). Pozwala to również na przygotowywanie smacznych mieszanek owocowo-warzywnych, w zależności od naszych potrzeb i upodobań.

  • Wyciskarka wolnoobrotowa – charakterystyka (dowiedz się więcej informacji na temat plusów, minusów i specyfiki wyciskarek wolnoobrotowych).wyciskarka-wolnoobrotowa-sana-euj707

Spośród jakich rodzajów wyciskarek możemy wybierać?

Generalnie, wszystkie rodzaje wyciskarek można podzielić ze względu na dwa kryteria: położenia wałka ślimakowego i ilości wałków. Jeśli chodzi o pierwsze kryterium, na rynku znajdziemy wyciskarki wolnoobrotowe pionowe i poziome – ich nazwa zdradza, w jakiej pozycji względem podłoża ułożony jest wałek. Jeśli zaś o drugie, wybór mamy pomiędzy wyciskarkami jedno- i dwuślimakowymi.

Wyciskarki wolnoobrotowe poziome. Spośród wyciskarek poziomych na uwagę zasługują przede wszystkim Sana EUJ-707 i Omega 8006. Ten typ urządzenia charakteryzuje się tym, że najważniejszy ich element – wyciskający sok wałek ślimakowy – ułożony jest równolegle do podłoża.

To, w jaki sposób konstrukcyjnie umiejscowiony jest wałek ślimakowy, ma spore znaczenie praktyczne. Na pierwszy rzut oka widać, że wyciskarki poziome są nieco większe od swoich pionowych kuzynek – zajmują więcej powierzchni, są za to niższe. Z drugiej strony, dużą zaletą wyciskarek tego typu jest fakt, że są one wielozadaniowe: ich producenci zadbali o to, by ich urządzenia nie wyciskały wyłącznie soku, ale były pomocne również w innych zadaniach kuchennych. Przy ich pomocy przygotujemy zdrowe przeciery i musy (co jest bezcenną funkcjonalnością na przykład dla młodych rodziców ), mleczko sojowe, migdałowe czy kokosowe, a także, a także różnego rodzaju pasty (hummus, masło orzechowe). Niektóre modele pozwalają nawet przygotować domowy makaron! Przed zakupem wyciskarki wolnoobrotowej warto sprawdzić, jakie funkcje dodatkowe przewidział jej producent. Niektóre to prawdziwie wielozadaniowe urządzenia.

Wyciskarki poziome należy polecić również osobom, które planują przygotowywanie własnego, domowego soku na co dzień. Znamy wiele przykładów osób zniechęconych skomplikowanymi zabiegami niezbędnymi, aby utrzymać urządzenia kuchenne w czystości. To bardzo ważne: resztki pożywienia mogą stać się siedliskiem szkodliwych drobnoustrojów. Jeśli używamy urządzenia na co dzień, łatwość mycia będzie dla nas prawdopodobnie kluczowa. Dzięki swojej prostej konstrukcji wyciskarki wolnoobrotowe poziome są łatwe do demontażu i utrzymania w czystości: na dokładne umycie urządzenia wystarczą nam trzy minuty!

wyciskarka_sana_funkcje-f

Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe, na przykład Omega VRT352F czy Sana EUJ-808. Jak sama nazwa wskazuje, w tego typu urządzeniach wałek ślimakowy ustawiony jest pionowo do podłoża. Dzięki temu wyciskanie przebiega nieco szybciej: surowiec wpada do wyciskarki i siłą grawitacji spada głębiej bez pomocy ze strony użytkownika, tam, gdzie wałek ślimakowy wyciska z niego sok. W przeciwieństwie do urządzeń opisywanych wyżej, zajmują również nieco mniej miejsca, więc można polecić je osobom, dla których jest to ważny czynnik decydujący o zakupie.

Wyciskarki pionowe stanowią alternatywę konstrukcji poziomej, ale nie są pozbawione wad. Największą z nich jest zapewne kwestia codziennego użytkowania. O ile umycie wyciskarki poziomej zajmuje około trzech minut, to w przypadku wyciskarki pionowej będzie nam to zajmowało nawet około piętnastu. Powodem jest bardziej skomplikowana konstrukcja, większa liczba elementów i zakamarków, którą wymusiło umieszczenie wałka w innej pozycji. Są użytkownicy, którym to nie przeszkadza – z pewnością należy jednak wziąć ten fakt pod uwagę.

Co może mieć szczególne znaczenie dla niektórych zastanawiących się nad kupnem wyciskarki wolnoobrotowej, modele pionowe nie są wielozadaniowe, choć oczywiście dobrze radzą sobie ze swoim podstawowym zadaniem, wyciskaniem soku. Jakość i wydajność nie ustępuje wyciskarkom poziomym – trzeba jednak wziąć pod uwagę i to, że modele pionowe mogą nieco gorzej radzić sobie z wyciskaniem warzyw liściowych i ziół, na przykład szpinaku, trawy pszenicznej, pokrzywy czy mięty.

Wyciskarka-do-sokow-Sana-EUJ-808

Wyciskarki wolnoobrotowe dwuślimakowe. Jeśli chodzi o ten typ urządzenia, warto z pewnością polecić wyciskarkę Angel 7500. Ich specyfiką jest szczególna konstrukcja: zamiast jednego, zastosowano w nich dwa działające synchronicznie wałki ślimakowe. Wyciskają one sok z niezwykłą wydajnością, do ostatniej kropli. Przeciętny użytkownik może nawet nie zauważyć istotnej różnicy, ale jeśli postawilibyśmy obok siebie w kuchni wyciskarkę jedno- i dwuślimakową, to przy porównaniu pozostającego po ich pracy miąższu łatwo zwrócimy uwagę, że ten drugi jest zupełnie suchy. Z powodu swojej wydajności wyciskarki dwuślimakowe poleca się przede wszystkim osobom stosującym różnorodne terapie sokowe – w tym najpopularniejszą, terapię doktora Gersona.

Warto jednak, by rozważający zakupienie tego typu wyciskarki wolnoobrotowej zwrócili uwagę, że są one nieco trudniejsze w codziennej eksploatacji i utrzymaniu w czystości niż urządzenia wyposażone w jeden wałek ślimakowy (szczególnie wyciskarki poziome). Są też nieco większe i cięższe – mogą więc nie nadawać się do małych kuchni.

wyciskarka-dwuslimakowa

Wszystko już wiemy, ale którą wyciskarkę wybrać?

Wolnoobrotowe wyciskarki soków pozwalają przygotować we własnej kuchni najwyższej jakości soki, pełne składników odżywczych, witamin i czynnych enzymów, obecnych w owocach, warzywach i świeżych ziołach. Nie możesz wybrać źle. Każda z wyciskarek, niezależnie od typu, modelu i marki, przyczyni się do zdrowia twojego i twojej rodziny. Wybierz jednak tę wyciskarkę, która odpowiada twoim konkretnym potrzebom i upodobaniom. Dzięki temu masz szansę na to, by zyskać nie tylko urządzenie AGD, ale kuchennego przyjaciela, z którego pomocy korzystać będziesz z przyjemnością.

Artykuł powstał w oparciu o materiały ze strony: www.eujuicers.pl

soki-z-wyciskarki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (76 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  11 maja 2016 21:09

    Dobry artykuł i to prawda że wyciskarek do soków jest na rynku mnóstwo i trudno się zdecydować ja mam sokowirówkę pionową i jest dobra ale tylko do owoców twardych natomiast szpinak maliny czy inne owoce miękkie nie daje rady i tu mam problem bo teraz trzeba by było kupic taką nadającą sie do wyciskania miękkich owoców ale gdzie to wszystko trzymać

    Odpowiedz
    • ewalub  20 stycznia 2017 11:57

      Najwygodniejszy kształt ma dla mnie ta środkowa, pionowa właśnie. Podobną dostaliśmy w prezencie ślubnym.
      Z przechowywaniem masz rację- brakuje miejsca na wszystkie ułatwiające życie sprzęty.

      Odpowiedz
  2. Aneta  12 maja 2016 12:47

    Ciekawe urządzenie 🙂 Ja jakiś czas temu zażyczyłam sobie na prezent sokowirówkę – i nie żałuję 🙂 Świeżo wyciskane soki warzywne lub owocowe to pychota i samo zdrowie! 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  12 maja 2016 21:39

    Super artykuł. Bardzo mi przydatny bo właśnie szukam dobrej wyciskarki. Nie jest to łatwe przy takiej ilości różnorodnych tego typu sprzętów. Tym bardziej że ceny nie są niskie.

    Odpowiedz
  4. martuska665  13 maja 2016 09:20

    Ja mam wyciskarkę jedną z tańszych na rynku i jestem z niej bardzo zadowolona. Małym minusem jest to, że wyciskając sok z selera naciowego, muszę go pokroić na mniejsze części, gdyż seler posiada włókna które zatykają otwór. Poza tym spisuje się na medal.

    Odpowiedz
  5. kasia87g  16 maja 2016 10:11

    ciekawy artykuł, nawet nie wiedziałam że można spotkać tyle typów wyciskarek, i czy one różnią się od sokowirówek? podobno wyciskarki są lepsze

    Odpowiedz
  6. Patriszia  16 maja 2016 22:15

    Ja mam sokowirówkę z której jestem bardzo zadowolona. Myślałam, że sokowirówka i wyciskarka to to samo, a jednak nie 🙂 Ciekawe zastosowania ma taka wyciskarka 🙂

    Odpowiedz
  7. Justyna  20 maja 2016 20:24

    Niedługo szykują mi się dodatkowe fundusze, więc może się skuszę na takie urządzenie. Zawsze więcej witaminek nie zaszkodzi 🙂

    Odpowiedz
  8. Ewelina  23 maja 2016 23:37

    Świetne wskazówki. Nie mam wyciskarki, ale ostatnio coraz częściej myślę o jej zakupie. Nigdy jednak nie wiedziałam jaką wybrać i co jest ważne przy jej wyborze. Teraz już wiem. Dzięki!

    Odpowiedz
  9. drula  29 czerwca 2016 08:19

    Ja do warzyw kupiłam jakiś czas temu Amicę JK5011 – fajna i w sumie niedroga sokowirówka a na plus metalowe sito, inoxowa obudwa, spora moc i niezła pojemność kubeczka z separatorem. Dodatkowo prosta w czyszczeniu co jest jednak mega istotne bo jest to najdłuższa rzecz to ogarniania w sokowirówkach 🙂

    Odpowiedz
  10. mint  25 sierpnia 2016 09:02

    Bardzo dobry, przydatny artykuł. W skondensowanej formie zebrane istotne cechy wyciskarek wolnoobrotowych, ich zalety i wady. Wyrazy uznania dla autora.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany