Wybieramy szkło do whisky w restauracji
Whisky – alkohol wyjątkowego sortu
Whisky – jak twierdzą koneserzy – ten alkohol powinno się pić wyłącznie bez dodatków, bo to pozwala poznać jego unikalny smak. Woda i lód to dodatki niepotrzebne, które tylko rozcieńczają ten elegancki i bardzo wyrazisty trunek. Whisky powinno się pić w temperaturze pomiędzy 16 a 18 stopni Celsjusza. Chłodniejsza whisky pozbawiona jest bowiem tak charakterystycznego aromatu, z którym spotyka się nasz węch w trakcie zbliżenia się do szklanki, zaś whisky cieplejsza niestety może wydzielać nieciekawy mocno alkoholowy zapach.
Dodawanie do whisky odrobiny wody, w większości przypadków sprawia, że smak alkoholu będzie mocniej wyczuwalny, ale zapach też łatwiej będzie docenić. Dodanie lodu powoduje natomiast zamknięcie części aromatu. Można powiedzieć, że bardzo wyrazista whisky pita z lodem będzie po prostu łatwiejsza do wypicia dla osób, które za smakiem whisky nie przepadają. Oczywiście posiadanie na stanie w restauracji szklanek, które umożliwiają serwowanie whisky z lodem, jest niezbędne, bo niektórzy goście nie wyobrażają sobie picia tego alkoholu bez “rozcieńczalnika” w postaci wody czy lodu właśnie.
W czym pić whisky?
Najbardziej klasyczną szklanką do whisky jest taka o pojemności między 230 a 250 ml, z grubym dnem i dość niewielką średnicą podstawy. Nieco większe objętościowo szklanki sprawdzą się w przypadku gości, którzy potrzebują schłodzenia whisky, ale bez jej rozcieńczania, czyli za pomocą kamieni. Coraz częściej stosowane w restauracjach i barach kamienie ze szkockiego granitu znacznie zwiększają objętość drinka, którego już nie będzie można podać w małej, mieszczącej się w dłoni szklance. I w takich przypadkach świetnie sprawdzą się szklanki o pojemności od 26 do 340 ml. Koneserzy twierdzą, że nie ma powodów, dla których szklanka do whisky powinna być zwężana, jednak często spotyka się szklanki do czystej whisky minimalnie zwężane przy podstawie.
Innymi często stosowanymi szklankami do whisky są te “bujające się”. Dno takiej szklanki jest grube, ale podstawa szkła, która ma styk z blatem, jest bardzo mała w porównaniu z objętością szklanki, stąd charakterystyczny efekt “wywracania się”. Takie szklanki są doskonałe na okazję imprez okolicznościowych, takich jak wieczory panieńskie i kawalerskie. Warto mieć kilka egzemplarzy takich szklanek na barze, bo czasem bardzo się przydadzą.
Wśród dostępnych na rynku szklanek do whisky dla gastronomii, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wzory klasyczne, zwłaszcza jeśli serwujemy głównie bourbona, którego mało kto chce rozcieńczać. Maksymalnie ⅓ szklanki do whisky powinna zostać wypełniona tym alkoholem, chociaż są gatunki, których leje się jeszcze mniej. Jeśli wrzucany jest lód, koniecznie należy podać trunek w szklane, pod którą umieszcza się serwetkę.
Serwując w restauracji kilka rodzajów whisky, warto na barze zrobić jeszcze dodatkowo miejsce na wino. To trunek, który najbardziej spodoba się amatorom alkoholi, którzy nie tolerują mocniejszych smaków. Dla nich właśnie warto mieć w ofercie delikatne białe wina i mocne porto na chłodniejsze dni oraz oczywiście odpowiednie kieliszki do wina, które właściwie uwydatnią aromat delikatnych i nieco mocniejszych w smaku winogron.