Wszystko, co powinnaś wiedzieć o kurkumie

W głównej mierze kojarzy się kurkumę z Dalekim Wschodem, a zwłaszcza z aromatycznymi potrawami kuchni indyjskiej, w której można ją znaleźć choćby w curry lub w garam masali. Coraz częściej zaczyna być ona jednak obecna na polskich stołach. Jak i do czego stosować kurkumę? Czy warto po nią sięgać wyłącznie ze względu na smak? A może wykazuje też inne właściwości, cenne dla zdrowia i urody? O tym wszystkim napiszemy poniżej.

Czym jest kurkuma? Podstawowe informacje na temat rośliny

Kurkuma to przyprawa produkowana z korzenia ostryżu, który zalicza się do tej samej rodziny, co imbir. W obu przypadkach kłącza mają zbliżoną formę, nieco podobną do ludzkiej dłoni.

Z zewnątrz korzeń ma lekko brązowawy odcień. Jego wnętrze jest natomiast intensywnie pomarańczowe – i to właśnie stanowi znak rozpoznawczy przyprawy.

W kurkumie dominuje jeden składnik. Jest to kurkumina (zaliczana do kurkuminoidów), czyli niezmiernie intensywna w smaku, pikantna substancja o szeregu właściwości, wykorzystywanych chętnie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym.

Właściwości kurkumy – dlaczego warto po nią sięgać?

Wspomniana wcześniej kurkumina jest cenną substancją o wielu prozdrowotnych właściwościach. Przede wszystkim zalicza się ją do silnych antyoksydantów, wyłapujących rodniki, przyspieszające procesy starzenia organizmu. Dodatkowo kurkumina działa przeciwzapalnie. Warto jednak pamiętać o tym, że do uzyskania wysokiej wchłanialności tej substancji powinno się ją spożywać razem z piperyną, czyli związkiem znajdującym się w owocach pieprzu.

Kurkuma jest bogatym źródłem witamin. Znajdziemy w niej na przykład witaminy z grupy B oraz E i K. Dodatkowo zawiera minerały, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym: żelazo, wapń, magnez, potas, cynk. Najlepiej sięgać po produkty w pełni naturalne, pochodzące z ekologicznych upraw. Takie przyprawy oferuje na przykład sklep zielarski Evital.pl.

Dlaczego powinno się spożywać kurkumę? Warto wykorzystać jej właściwości antyoksydacyjne, co poprawia ogólną kondycję zdrowotną oraz wpływa na zachowanie młodzieńczego wyglądu.

Okazuje się, że kurkuma może przyczynić się także do utraty zbędnych kilogramów. Substancja ta aktywnie wspiera pracę wątroby, zmniejszając ryzyko pojawiania się stanów zapalnych i wrzodów w układzie pokarmowym. Dodatkowo przyspiesza trawienie tłuszczów, przez co nie odkładają się one w organizmie. Poprawia metabolizm i wydajność procesów trawiennych.

Jeśli pragnie się wprowadzić kurkumę do walki o szczupłą sylwetkę, trzeba jednak pamiętać o tym, że żaden suplement diety nie pomoże, jeśli całościowo nie zadba się o jadłospis oraz nie zmieni się trybu życia.

Do czego można dodawać kurkumę?

Kurkumę używa się przede wszystkim jako przyprawę do rozmaitych dań orientalnych. Świetnie sprawdza się w roli dodatku do mięs i sosów. Wiele osób wykorzystuje w kuchni nie tylko jej smak, ale też… kolor. Można bowiem użyć jej jako w pełni naturalnego barwnika do ryżu, by nieco ożywić standardowe dania.

Wiele osób rekomenduje picie napojów z kurkumy, które poprawiają trawienie. Ich przygotowywanie jest skrajnie proste – łyżeczkę kurkumy zalewa się gorącą wodą i dodaje odrobinę pieprzu i miodu. Niektórzy przyrządzają też napój na bazie mieszanki kurkumy i imbiru, który wykazuje równie dobre właściwości.

Coraz częściej można znaleźć kurkumę nie tylko w kuchni. Wielką popularnością w ostatnich miesiącach zaczęły się cieszyć naturalne i ekologiczne kosmetyki z kurkumą, które wspierają odżywienie skóry oraz poprawiają jej ogólną kondycję.

Okazuje się zatem, że ta niepozorna przyprawa może mieć naprawdę wiele zastosowań i wpływać bardzo korzystnie na ludzkie zdrowie i piękny wygląd.

Kurkuma – pyszny smak i zdrowie dla każdego

W naturze możemy znaleźć wiele składników o niezmiernie pozytywnym działaniu dla człowieka. W większości przypadków są to składniki bezpieczne, które można przyjmować bez obaw o negatywne konsekwencje, chyba że cierpi się na alergię lub nietolerancję któregoś ze składników.

Mimo wszystko warto jednak zawsze zachować zdrowy rozsądek. Wykorzystujmy dary natury z głową, bez nadużywania ich. Wówczas staną się wielkim wsparciem w zachowaniu optymalnej kondycji zdrowotnej przez długie lata.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Duży Big  10 kwietnia 2021 19:48

    Szkoda, że ma takie dobre właściwości, bo akurat ja osobiście nie lubię smaku mięs właśnie przyprawionych kurkumą.

    Odpowiedz
  2. Wusia  10 kwietnia 2021 22:48

    Często stosuje w kuchni kurkumę. Lubię jej smak, a przede wszystkim ze względu na kolor.

    Odpowiedz
  3. agasam9  11 kwietnia 2021 19:16

    bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany