Wszystko, co chcecie wiedzieć o kawie

Dla wielu z nas picie kawy jest codziennym rytuałem, bez którego nie wyobrażają sobie poranka Jak wybrać i przygotować taką kawę, którą będziemy mogli się naprawdę delektować? Prawidłowo przyrządzona kawa bowiem musi być ?gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość? (Talleyrand). Wybierając w kawiarni naszą filiżankę kawy możemy czuć się lekko zagubieni dokonując wyboru pomiędzy espresso,  espresso Affogato, Machiatto, Con Panna, Cappuccino, Latte. O tym jak dokonywać naszych „kawowych” wyborów poniżej.

Segafredo_Zanetti_Poland_Filizanka_kawy

Pierwszym etapem w przygotowaniu dobrego i aromatycznego napoju jest dobór  właściwej mieszanki ziaren. To sposób palenia  kawy, receptura oraz odpowiednie proporcje ziaren Arabiki  i Robusty nadają każdej z nich unikatowy charakter. Dlatego znalezienie mieszanki idealnej nie jest sprawą łatwą. Możemy to robić metodą prób i błędów albo zdając się na opinię innych osób. Można też sugerować się nazwą. Po mieszance Extra Strong możemy spodziewać się błyskawicznej dawki energii ? głównie dzięki mocno palonym ziarnom. Subtelne pobudzenie zapewni nam kawa typu Mild, która w efekcie umożliwia przygotowanie delikatnego napoju. Nowością na polskim rynku jest Selezione Crema ? mieszanka o lekko aromatycznym oraz uwodzicielskim smaku z charakterystyczną puszystą pianką – cremą.

Bazą dla prawie każdej kawy jest espresso. Wbrew panującej opinii jego przygotowanie nie jest rzeczą skomplikowaną i można to zrobić, nawet w domowych warunkach. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie zaparzacza, zwanego również Kafeterią, Kawiarką lub Mokką. ? Stosując te urządzenia nie uzyskamy charakterystycznej dla włoskiego espresso cremy, ale mamy możliwość dodania do naparu np. cynamonu czy kardamonu, które wzmocnią jego aromat. Prawdziwe włoskie espresso z cremą otrzymamy wyłącznie przy pomocy ekspresu – mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti – Chcąc uzyskać aromatyczny napar, pamiętajmy aby kawa została zmielona tuż przed jej zaparzeniem.

O ile w domowych warunkach możemy przygotować kawę według własnych upodobań, o tyle wybierając się do kawiarni, powinniśmy rozumieć, co kryje się pod daną nazwą. Najczęściej są one obcojęzyczne, przez co mogą być dla nas niezrozumiałe. Warto zatem pamiętać, że espresso to nazwa naparu, a także napoju kawowego, który serwowany jest na kilka sposobów, m.in.: klasycznie, w postaci Espresso Affogato, Machiatto, czy też Con Panna. Tak zwane klasyczne Espresso to mocny, napój z charakterystyczną ciemnoorzechową pianką, serwowany w niewielkiej filiżance. Natomiast,  Affogato podawane jest z porcją waniliowych lub czekoladowych lodów, Con Panna z bitą śmietaną, zaś Machiatto z odrobiną mlecznej piany.

Pamiętajmy również, że kluczowym składnikiem wielu napojów kawowych jest spienione mleko. Popularne Cappuccino to pojedyncze espresso z jego dodatkiem w proporcji 1/3 kawy,1/3 gorącego mleka i 1/3 mlecznej pianki. W przypadku kawy typu Latte potrzebna jest już większa ilość spienionego mleka. Natomiast Mocca podawana jest z sosem czekoladowym oraz porcją bitej śmietany.

Bez względu na to, czy kawę przygotujemy samodzielnie w domu czy zamówimy ją w kawiarni, powinna nam smakować. Przy odrobinie wysiłku i wiedzy nie jest to trudne.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,38 z 5)
loading... zapisuję głos...