Wszechstronny olej kokosowy – idealny dla kosmetycznych minimalistek i nie tylko

Dzisiaj coraz większym zainteresowaniem cieszą się kosmetyki naturalne. Dzięki nim można skutecznie pielęgnować cerę a także olejować włosy w sposób zgodny z naturą, bez korzystania z kosmetyków bazujących na niekorzystnych dla niej składnikach. Kobiety używają chętnie tak popularnych olejków – jak właśnie olej z kokosa, jak i tych mniej znanych – jak olej konopnyolej z krokosza barwierskiego czy olejek marchewkowy .

coconut-1501392_640

Jednym z hitów ostatnich lat stał się olej kokosowy – doskonały zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Co warto o nim wiedzieć?

Olej kokosowy, nazywany inaczej masłem kokosowym, jest olejem roślinnym, który pozyskiwany jest z miąższu orzechów palmy kokosowej, czyli tak zwanej kopry (Cocos nucifera). Po wytłoczeniu ma postać stałą, ale po podgrzaniu do 20–28 °C zmienia się w olej. Najczęściej cechuje się delikatnym zapachem orzecha kokosowego.

Jest to produkt naturalny, bez żadnych dodatków, na przykład konserwantów, barwników, substancji zapachowych. Głównym składnikiem oleju kokosowego jest kwas laurynowy, który ma także działanie antybakteryjne, a także inne nasycone kwasy tłuszczowe, w tym mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy. Ponadto zawiera on witaminy B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminy C, E i składniki mineralne jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas.

Rafinowany czy nierafinowany?

Proces produkcji oleju polega przede wszystkim na tłoczeniu kopry kokosowej. W efekcie tłoczenia na zimno powstaje olej nierafinowany, w lekko kremowym kolorze, który zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze. Z niego przyrządzamy na przykład słynną kuloodporną kawę. Jest to kawa z olejem kokosowym i masłem. Jest bardziej kruchy i przypomina w strukturze wosk. W sprzedaży można spotkać się także z olejem kokosowym rafinowanym, bardziej gładkim i bielszym, który podczas produkcji poddawany jest dodatkowym procesom chemicznym polegającym na jego odkwaszeniu i wybieleniu.

Warto wobec tego kupować przede wszystkim olej kokosowy nierafinowany – nadaje się on świetnie do używana jako zastępnik różnych kosmetyków, między innymi kremu, balsamu do ciała czy też maski do włosów. Można używać go zarówno na całe ciało i twarz, jak i tylko na wybrane partie, na przykład te najbardziej przesuszone.

Główne właściwości oleju kokosowego:

pozwala na utrzymanie właściwego stopnia nawilżenia skóry, tworząc na jej powierzchni delikatny film ochronny
poprawia sprężystość, elastyczność i miękkość skóry
spowalnia proces powstawania zmarszczek
zmniejsza szorstkość i suchość naskórka
wspomaga gojenie się ran, wyprysków, blizn
nadaje włosom blask i sprawia, że lepiej się układają

Możliwości wykorzystania oleju kokosowego są naprawdę różnorodne, co powoduje, że jest on tak wszechstronny i może zastąpić różnego rodzaju kosmetyki w łazience. Dzięki swoim właściwościom wybierany jest też bardzo często przez te osoby, które w pielęgnacji skóry ciała, twarzy i włosów chcą powrócić do natury.

Jak stosować olej kokosowy?

Jak już wspomnieliśmy, olej kokosowy ma naprawdę różnorodne zastosowania. Przede wszystkim może być stosowany olejek do twarzy – sprawdza się do wszystkich rodzajów cery, także tłustej i trądzikowej, wrażliwej i delikatnej, ponieważ nie powoduje alergii. Można także smarować nim ciało, ale najlepiej na noc, ponieważ wchłania się dość długo. Olejek można nałożyć na włosy i pozostawić na pół godziny lub na całą noc. Po zmyciu włosy będą gładkie i lśniące. Sprawdza się też do pielęgnacji paznokci.
Aby olej kokosowy nabrał odpowiednią konsystencję, można rozgrzać jego grudki w dłoniach lub też umieścić je w miseczce i włożyć ją do ciepłej wody. Do rozgrzania oleju można wykorzystać też suszarkę do włosów.

 Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep ze zdrową żywnością Zielona Esencja specjalizującą się w sprzedaż zdrowego jedzenia i propoagowania fit lifestyle.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  9 listopada 2016 18:59

    Olej kokosowy jest cudowny. Odkąd go poznałam zastąpił mi wiele kosmetyków a jego działanie jest niezwykle wszechstronne i bezpieczne dla skóry 🙂 Polecam 🙂

    Odpowiedz
  2. A. czy  9 listopada 2016 21:11

    Kiedys i ja go używałam, ale nie jest to produkt dla mnie

    Odpowiedz
  3. bachacz  10 listopada 2016 07:17

    Kosmetyka to ciekawa dziedzina. Pędzi w tak różnorodnych kierunkach, i unowocześnia się coraz bardziej a zarazem gdzieś po cichutku odzywają się głosy nakłaniające do powrotu ku naturze i kosmetykom jednoskładnikowym , które czasami nawet o tym nie wiedząc posiadamy we własnym domu. Z jednej strony krem za parę stówek reklamowany i otaczający nas ze wszystkich stron kolorowych czasopism a z drugiej niepozorny olejek kokosowy, lniany , rycynowy itp. Dobrze, przypomina się o tych niedrogich a skutecznych naturalnych kosmetykach.

    Odpowiedz
  4. Aneta  10 listopada 2016 13:49

    Ja póki co używam oleju kokosowego tylko w kuchni, ale chyba muszę rozszerzyć jego zastosowanie w moim domu 🙂 Muszę się temu przyjrzeć nieco bliżej.

    Odpowiedz
  5. Wusia  11 listopada 2016 17:57

    Jeżeli spisuje się w kosmetyce jak w kuchni to warto spróbować.

    Odpowiedz
  6. kasia87g  13 listopada 2016 10:26

    mam i używam, często

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany