Wpływ cukru na skórę i włosy- sprawdź, dlaczego warto przejść na cukrowy detoks!
Naukowcy niejednokrotnie dowiedli, że cukier uzależnia i może doprowadzić do insulinoodporności. Mimo to większości z nas nadal zbyt trudno jest oprzeć się puszystemu sernikowi, żelkom, piankom zatopionym w mlecznym latte, gorącej czekoladzie czy – pozornie zdrowym – ciasteczkom zbożowym. Niestety obecnie znajdziemy go już nie tylko w słodyczach – jest dosłownie wszędzie! Jeśli dokładnie przestudiujesz w sklepie etykiety różnych produktów, zauważysz go w jogurtach, pieczywie, wędlinach, a nawet ketchupie… Tymczasem zdaniem kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz. Oto dokładny wpływ cukru na skórę i włosy!
Wpływ cukru na skórę i włosy- sprawdź, dlaczego warto przejść na cukrowy detoks!
Polecamy także: Niesłodka słodycz, czyli gdzie jest cukier
Przejdź na cukrowy detoks, a Twoja skóra ci podziękuje!
Mimo iż średnia ilość spożywanego cukru na osobę zaczęła w ostatnich latach maleć, to i tak wciąż jemy go stanowczo za dużo. To prosta droga do nadwagi, chorób metabolicznych, ale także problemów ze skórą. Gdy spożywamy cukier lub inne produkty o wysokim indeksie glikemicznym, w naszej krwi w szybkim tempie wzrasta bowiem stężenie glukozy. W odpowiedzi trzustka natychmiast zaczyna produkować insulinę, jednak często nie jest w stanie zapewnić wystarczającej jej ilości, czym uruchamia zgubny w skutkach mechanizm. Insulina nie przetwarza całej glukozy, a ta zaczyna łączyć się z białkami. Efekt? Istna kaskada procesów przyspieszających starzenie!
Cukier to prosta droga do zmarszczek i trądziku
– Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi sprzyja glikacji białek. Polega ona na łączeniu się cząsteczek glukozy z grupami aminowymi białek. Gdy tak się dzieje, w organizmie powstają tzw. produkty zaawansowanej glikacji białek, czyli cząsteczki AGE. Już sam skrót brzmi niepokojąco. Czemu cząsteczki AGE są takie złe? Ponieważ uszkadzają kolagen i elastynę, przez co skóra ulega rozciągnięciu, wiotczeje i traci grubość. Co gorsza AGE przyczyniają się do stresu oksydacyjnego – wyjaśnia Beata Kaleciński z Body Care Clinic w Katowicach.
Cząsteczki AGE, poprzez nadmierne stymulowanie do pracy receptorów wielu komórek, przyczyniają się także do powstawania wolnych rodników i stanów zapalnych. Te czynniki przyspieszają niestety tworzenie zmarszczek, wiotczenie skóry, a nawet zmieniają kształt twarzy. Udowodniono również, że cukier zaostrza stany zapalne, przez co sprzyja trądzikowi i znacząco utrudnia jego leczenie. Pobudza też podział komórek, z których zbudowane są przewody wyprowadzające gruczołów łojowych, w skutek czego zwężają się one utrudniając uwalnianie łoju. Czy te argumenty Cię nie przekonują? Jeżeli nie, to wiedz, że zgubnych skutków spożywania cukru jest niestety dużo więcej!
Dlaczego warto przejść na cukrowy detoks? Wpływ cukru na zdrowie człowieka
Cukier niszczy włosy
Regularne jedzenie dużej ilości cukru powoduje zaburzenia gospodarki hormonalnej. Często z tej przyczyny zmienia się skład sebum i intensyfikuje się jego wydzielanie. Wtedy też zauważamy, że nasza cera staje się przetłuszczona. Niestety mieszki włosowe też ulegają osłabieniu. A to prowadzić może tylko do jednego: przetłuszczonych, łamliwych i skłonnych do wypadania włosów. Przy tej okazji warto wymienić jeszcze jedno pojęcie: łysienie androgenowe. Kiedy organizm w walce ze zbyt dużą ilością glukozy notorycznie produkuje duże ilości insuliny, dochodzi do zaburzeń poziomu androgenów (czyli hormonów płciowych) i przemiany testosteronu w dihydrotestosteron (DHT).
– DHT osłabia mieszki włosowe i skraca fazę ich wzrostu. Łysienie androgenowe niestety dotyczy także kobiet. Co gorsza, często idzie ono w parze z pojawieniem się hirsutyzmu, czyli pojawienia się owłosienia typu męskiego u pań oraz ciemnych plam na szyi i w zagłębieniach ciała – zauważa kosmetolog.
Warto pamiętać, że ciastko pełne cukru to tylko ulotna chwila przyjemności, tymczasem skutki jego spożycia będą długofalowe.
Cukrowy detoks – dlaczego warto go zrobić chociaż raz w życiu?
Może zainteresuje Cię również: Jak cukier wpływa na seks? Zastanów się zanim zjesz kolejnego batonika!
Zamiast ciastka schrup marchewkę
Bez wątpienia cukry proste są bardzo potrzebne dla naszemu organizmowi. Dzięki nim mózg otrzymuje natychmiastowy zastrzyk energii, która jest niezbędna do utrzymania koncentracji i sprawności intelektualnej. Jednak, jak mówi stare przysłowie – co za dużo to niezdrowo. Jeżeli więc nie chcemy wyglądać o kilka lat starzej, powinniśmy staranie przeanalizować naszą dotychczasową dietę. Wystrzegajmy się tzw. pustych kalorii, czyli :batoników, ciasteczek, deserów, lodów, dosładzanych napojów czy owoców – zarówno kandyzowanych, jak i suszonych.
– Podstawą jest ograniczenie spożycia białego pieczywa, makaronów, jogurtów owocowych, płatków śniadaniowych, kompotów i owoców w puszkach, syropach czy zalewach. Oczywiście, nie musimy wykluczać ich z diety całkowicie, bo tego zrobić się nie da. O wiele korzystniejsze są jednak węglowodany złożone, znajdujące się np. w ciemnym pieczywie, kaszach, dzikim ryżu, warzywach strączkowych oraz tych z dużą zawartością skrobi. W odróżnieniu od węglowodanów prostych, ich trawienie zajmuje więcej czasu, a one same nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi, lecz utrzymują go na stałym poziomie – mówi Marcin Magiera, dietetyk z Body Care Clinic.
Jeżeli zmienimy naszą dietę, wykluczymy słodkie przekąski na rzecz produktów z pełnego przemiału, czyli nisko przetworzonych produktów zbożowych, nasz organizm będzie lepiej gospodarował dostępną energią i wykorzysta ją na ważne dla zdrowia procesy, zamiast gromadzić nadmiar cukru w postaci tłuszczu.
Wpływ cukru na skórę i włosy.
Zapobiegaj zamiast leczyć
Istnieje kilka metod dbania o skórę i zahamowania procesów starzenia. Podstawą jest regularny, spokojny sen w ilości wystarczającej, by nasze ciało mogło się zregenerować. Kiedy nie dosypiamy nasz organizm uwalnia kortyzol – tzw. hormon stresu, który pobudza wykorzystywanie zapasów cukru i powoduje wzrost poziomu insuliny. Na jej skoki mocno oddziałuje także stres. Bardzo ważne jest więc, aby jeść kilka regularnych posiłków w ciągu dnia, kierując się piramidą żywienia. Podstawa to produkty zbożowe, warzywa i owoce, uzupełnione o nabiał, mięso oraz ryby. Obniżenie spożycia cukru wbrew pozorom nie musi oznaczać zmniejszenia ilości jedzenia w ciągu dnia. Zmiany nawyków możemy wprowadzać stopniowo, czekoladę i ciastka warto zastąpić jabłkiem i marchewką. Aby uniknąć skoków insuliny, najlepiej sięgać po pokarmy z niskim indeksem glikemicznym oraz wysoką zawartością białka.
– Pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze są złe. W diecie powinny znaleźć się kwasy Omega 3 i Omega 6, które sprawiają, że nasza skóra ma zdrowy wygląd i jest jędrna. Omega 3- znajdziemy choćby w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, dorsz, makrela, sardynki, ale także w owocach morza. Zawiera je ponadto olej lniany oraz orzechy włoskie. Kwasów omega 6 dostarczą nam zaś oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz pestki dyni, słonecznika czy sezamu, migdały, orzechy ziemne i awokado – wymienia dietetyk.
Jak widać mamy z czego wybierać.
Dlaczego warto przejść na cukrowy detoks?
Inne konsekwencje nadmiaru cukru w diecie
Wiele badań potwierdza, że cukier odpowiada za szybkie starzenie się skóry aż w 40%! Należy jednak pamiętać, że konsekwencje jego nadmiaru w diecie to nie tylko przedwczesne starzenie. Przyczynia się on między innymi do otyłości i otłuszczania narządów wewnętrznych, utrudniając tym samym ich prawidłowe funkcjonowanie. Nadpodaż cukru to również problem dla naszej psychiki. Badania pokazują, że sprzyja on depresji, zmniejsza zdolność koncentracji i zapamiętywania. W wielu przypadkach uczucie ciągłego zmęczenia i senności jest wynikiem właśnie zbyt wysokiego stężenia cukru we krwi. Może on także powodować zwiększoną podatność na grzybicę, miażdżycę, zawał serca, a nawet udar mózgu. Podobno sprzyja też rozwojowi nowotworów!
Odstawienie lub znaczące ograniczenie cukru już w krótkim czasie przynosi na szczęście efekt poprawy wyglądu i zdrowia. WHO zaleca, aby dzienne spożycie cukru nie przekraczało 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Rekomenduje zmniejszenie go nawet do 5% w celu uzyskania znacznych korzyści zdrowotnych. Jeśli przyjmiemy, że osoba dorosła powinna przyjąć 2000 kcal dziennie, 10% z nich to 50 gramów cukru, czyli około 12 łyżeczek. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier znajduje się już niemal w każdym produkcie, to naprawdę niewiele.