Woda z jęczmienia to modny orzeźwiający napój serwowany w Hiszpanii. Poznaj jej właściwości i sprawdź, jak ją przyrządzić!

Woda z jęczmienia to coraz modniejszy, orzeźwiający napój, który na co dzień spożywa się przede wszystkim w Hiszpanii i w Ameryce Środkowej. Poza przyjemną odmianą wobec tradycyjnych letnich „drinków” oferuje także szereg dobroczynnych właściwości, dla których warto włączyć go do swojej diety. Poznajcie je wszystkie i sprawdźcie, jak przyrządzić wodę z jęczmienia w swojej kuchni!

Woda z jęczmienia to smaczny i gaszący pragnienie napój, który uzyskuje się poprzez gotowanie ziaren tego zboża w wodzie z odrobiną soku z cytryny. Po przygotowaniu tej bazy można stworzyć rozmaite jego wariacje, dodając na przykład limonkę, cynamon czy miód, a także odcedzając lub pozostawiając ziarenka w środku. Którą z jego wersji polecamy na wiosnę i lato 2021? Jakie dobroczynne działanie może przynieść regularne spożywanie tego naturalnego eliksiru? Sprawdźcie!

woda z jęczmienia

źródło: www.unsplash.com; Charl Folscher

Woda z jęczmienia to modny orzeźwiający napój serwowany w Hiszpanii. Poznaj jej właściwości i sprawdź, jak ją przyrządzić!

 

5 najważniejszych zalet wody z jęczmienia

Jęczmień kojarzy nam się przede wszystkim z produkcją piwa i innych trunków. Woda z jęczmienia posiada jednak wiele zdrowotnych zalet, dla których warto się nią zainteresować, a w ciepłych miesiącach roku włączyć na stałe do swojego menu. Oto 5 najbardziej kluczowych z nich:

 

1. Skarbnica witamin i minerałów

Jęczmień to bogate źródło antyoksydantów. Zawiera kwas foliowy, a także witaminy B1, B3 i B6. Znajdziemy w nim wiele potrzebnych organizmowi minerałów i oligoelementów, jak choćby: magnez, żelazo, potas, cynk, miedź czy selen. Co więcej, przygotowana z niego woda zawiera rozpuszczalny błonnik, który buduje wrażenie sytości i wspiera przemianę materii, skutecznie odprowadzając z ciała toksyny.

 

2. Regulowanie poziomu cukru we krwi

Naukowcy odkryli, że jęczmień zawiera betaglukany, które w naturalny sposób przyczyniają się do redukcji glukozy zawartej we krwi. Jednocześnie regulują też poziom obecnych w niej tłuszczy, dzięki czemu nie tylko wspierają diabetyków, ale też obniżają ryzyko wystąpienia chorób krążenia.

 

3. Obniżanie poziomu cholesterolu

Wspomniane betaglukany w połączeniu z wysoką zawartością błonnika w jęczmieniu mają jeszcze inną zaletę, mianowicie obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Chronią zatem przed miażdżycą i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu.

 

4. Wsparcie w odchudzaniu

Błonnik obecny przede wszystkim w nieodcedzonej wodzie z jęczmienia skutecznie tłumi głód i tworzy uczucie sytości na długi czas. Jeśli więc będziemy spożywać ten napój między posiłkami, unikniemy pokusy podjadania słonych przekąsek i słodyczy.

 

5. Poprawa trawienia

A skoro już mowa o błonniku, należy dodatkowo wspomnieć, że jego wysoka zawartość przyspiesza ruchy jelit. Pozwala to pozbyć się zalegających w nich, niestrawionych złogów oraz wesprzeć przemieszczanie się całej treści pokarmowej. Pijąc jęczmienną wodę regularnie, dostrzeżecie więc różnicę w codziennych procesach trawiennych. Będziecie czuć się lekko i zyskacie więcej energii!

 

Przeciwskazania do picia wody jęczmiennej

Jak każdy prozdrowotny produkt, także i woda z jęczmienia ma swoje przeciwwskazania. Nie poleca się jej osobom chorującym na celiakię, a także tym z Was, które cierpią na wzdęcia i związane z gwałtownymi reakcjami trawiennymi bóle brzucha. W tym przypadku wsparcie trawienia może bowiem okazać się zbyt intensywne i doprowadzić do zwiększonej produkcji gazów w organizmie.

 

Woda z jęczmienia – przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki jęczmienia,
  • półtora litra wody,
  • 2 cytryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Opłucz jęczmień na sicie pod strumieniem zimnej wody. Wrzuć go do rondla z wodą i wyszorowaną, obraną skórką z cytryn. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj tak przez około pół godziny. Po upływie tego czasu zdejmij rondel z ognia i odcedź jęczmień (jeżeli zamierzasz to zrobić) przez sito o gęstych oczkach. Odcedzenie jęczmienia zmniejszy wartość kaloryczną napoju, ale też zmniejszy zawartość błonnika. Wodę (z jęczmieniem lub bez) przelej do szklanej butelki i dodaj do niej miód oraz sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszaj. Butelkę przechowuj w lodówce.

Staraj się codziennie wypijać od 1 do 2 szklanek wody jęczmiennej.

 

Sprawdź także inną wersję przepisu na wodę z jęczmienia!

Przepis na: woda z gotowanego jęczmienia: Burley – water

Przepis na: woda z gotowanego jęczmienia: Burley – water

Różnorodne wody - jako domowe remedia są znane od wieków. Woda różana w Europie, woda z ryżu w Azji... Woda z gotowanego jęczmienia popularna jest zaś w Anglii. Podobno pije ją codziennie angielska królowa Elżbieta

Na zdrowie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (30 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Luiza  1 kwietnia 2021 09:33

    Jakoś mnie ten napój nie zachęcił do picia, wolę jednak cisowiankę z sokiem cytryny i miętą.

    Odpowiedz
  2. arunia  1 kwietnia 2021 20:43

    Ja wolę już siemię lniane i dobrze mi to robi

    Odpowiedz
  3. agasam9  2 kwietnia 2021 06:11

    nie spotkałam się jeszcze, ale chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany