Włoskie wakacje w twojej kuchni

Bogactwo kolorów, burza smaków, eksplozja aromatów – wakacje to czas, by na nowo zachwycić się kuchnią włoską! Odkryć, że to nie tylko pizza, makarony i gnocchi, ale przede wszystkim świeże warzywa, doskonała oliwa, smaczne panini i wyjątkowe wędliny. Sekrety włoskiej kuchni odsłania Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr.

Pomidory z mozzarella

Pomidorooooo…we pyszności!

Włosi to szczęściarze! Klimat w Italii sprawia, że mogą oni sięgać po świeże warzywa przez cały rok, kiedy tylko zapragną. Dzięki nim powstają tak aromatyczne sosy, pyszne zupy, kolorowe sałatki, fantazyjne przystawki. „Ale w sezonie także w Polsce, na wyciągnięcie ręki są doskonałe w smaku pomidory, dorodne bakłażany, papryka, fasolka, bób, soczewica” – przypomina Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr. Szczególnie zachęca on, by sięgać teraz po pomidory, bo wciąż ich nie doceniamy. A pomidor to doskonały kandydat na króla naszych domowych kuchni!

Co więcej, Paolo Marinucci przypomina, że możemy wykorzystywać różne odmiany pomidorów – do sałatek i sosów znakomicie pasuje grappolo, słodkie pachino nada świetny smak warzywnym kompozycjom, a cherry sprawi, że nasze sałatki, makarony, czy szaszłyki będą wyglądać niezwykle atrakcyjnie. I jeszcze san marzano, czyli podłużne pomidory z mięsistym miąższem i twardą skórą, znakomicie sprawdzające się w intensywnie pomidorowych włoskich sosach. A teraz czas na konkretne pomidorowe propozycje włoskiego szefa kuchni Knorr!

Doskonały związek? Oczywiście pomidory i mozzarella, czyli popularna sałatka caprese, której barwy mają odzwierciedlać włoską flagę. Znamy to! Kochamy! To połączenie możemy jednak urozmaicić i przygotować Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami albo dodać do sałatki awokado czy rukolę.

Ponadto pomidory posłużą nam do przyrządzenia Pomidorówki z makaronem po włosku – pysznej, aromatycznej, z dodatkiem tymianku, natki pietruszki i czosnku. Sprawdzą się także w Szaszłykach z kurczakiem i warzywami, we Włoskiej tarcie z pomidorami i mozzarellą, Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami, Salsie z oliwek i pomidorów na przekąskę oraz dziesiątkach innych potraw! Czas je wypróbować!

Salatka z mlodych ziol z fenelem i oliwa

Oliwa zawsze… pyszna!

Oliwa to prawdziwe bogactwo Italii! Włosi potrafią delektować się kromką świeżego chleba zamoczoną w oliwie. Warto byśmy także docenili jej smak. Zachęca do tego włoski szef kuchni Knorr i przypomina, by zwracać uwagę, jaką oliwę wybieramy. Jeśli chcemy jej użyć do skropienia dania, powinniśmy sięgnąć po oliwę najwyższej jakości znaną jako extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się najlepszym smakiem i aromatem. Dzięki niej Bakłażan w oliwie czy Sałatka z młodych ziół z fenelem i oliwą będą smakowały wyśmienicie.

Oliwę oznaczoną jako vergine i oliwę z oliwek możemy natomiast używać do gotowania i smażenia.

„Znaczenie ma także miejsce pochodzenia oliwy” – tłumaczy włoski szef kuchni Knorr Paolo Marinucci. Ta pochodząca z południa Włoch i Sycylii, dzięki suchemu i gorącemu klimatowi, ma bardziej zdecydowany smak, pełniejszy aromat, ciemniejszy kolor. Z powodzeniem można ją użyć podczas gotowania gulaszu lub zupy fasolowej. Natomiast oliwa powstająca na północy Włoch jest delikatniejsza – pasuje do potraw o subtelniejszym smaku, np. ryb.

Wloskie panini z szynka i serem

Na przekąskę… panini!

Te włoskie kanapki sprawdzą się na plaży czy nad jeziorem. Klasyczne z pomidorem i oliwą, ale także z sałatą, serami, wędliną – tylko od nas zależy, co do nich dodamy. Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr, poleca do panini także paprykę – grillowaną lub upieczoną w piecu ze szczyptą soli i oliwą. „Taka papryka jest wspaniała, delikatna i słodka” – zachwala kucharz. I podrzuca przepis, jak można przyrządzić tradycyjne Włoskie panini z szynką i serem.

Mistrzowskie wędliny

Niewątpliwie warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną włoską specjalność – kiełbasy i szynki, których smak jest naprawdę wyjątkowy. Któż nie słyszał o prosciutto, czyli o sezonowanej szynce, najsłynniejszej z okolic Parmy? Plastry szynki doskonale smakują w towarzystwie jedynie białego pieczywa. Włosi uwielbiają prosciutto w połączeniu z paluszkami grissini z ciasta drożdżowego. Prosciutto też świetnie komponuje się ze świeżymi figami, melonem czy serem mozzarella. W tym ostatnim zestawieniu – z mozzarellą – występuje w crostini czyli zapiekanej kromce pszennego chleba. Sprawdzi się także jako dodatek do pizzy, makaronów czy sałatek. Także włoskie salami, zwłaszcza pikantne, cenione jest za doskonały smak. Ponadto mortadela, pancetta, czyli tradycyjny włoski boczek, schab… Włosi mają się czym pochwalić!

Grissini z szynka parmenska

Grissini z szynką parmeńską

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-5

Składniki:

  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, oregano, sól morska

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • ½ l wody
  • 8 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 20 g soli
  • 50 ml oleju

Przygotowanie:

1. Wymieszaj składniki do ciasta i dobrze wyrób. Odstaw do lodówki skropione wodą na 10 minut. Następnie przełóż w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

2. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i pokrój nożem w długie cienkie paski. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

3. Paski z ciasta zroluj tak, aby powstały z nich paluszki. Przygotuj blaszkę – wyłóż ją pergaminem. Ułóż paluszki. Skrop oliwą z oliwek, posyp oregano, solą morską i Przyprawą w Mini kostkach Knorr. Piecz w temperaturze 200 stopni na złoty kolor, ok. 10 minut.

4. Upieczone paluszki owiń szynką parmeńską i ułóż w wysokim naczyniu.

źródło: www.przepisy.pl

Przepisy i inspiracje na potrawy kuchni włoskiej znajdziecie na stronie  www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (422 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  26 lipca 2013 08:53

    Same pyszności.

    Odpowiedz
  2. magda6915  26 lipca 2013 12:45

    Wyglądają bardzo apetycznie:)

    Odpowiedz
  3. as_sa  26 kwietnia 2014 22:51

    Jestem fanką włoskiej kuchni

    Odpowiedz
  4. girlblack  30 marca 2015 12:49

    pyycha!

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  22 kwietnia 2015 12:26

    Włoska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie.

    Odpowiedz
  6. scrabble  8 sierpnia 2015 17:41

    Włoska kuchnia jest pyszna.

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  23 października 2015 12:30

    Wszystko musi być pyszne!

    Odpowiedz
  8. Margaretkaw  15 stycznia 2016 08:05

    Aż zrobiłam się głodna 😉

    Odpowiedz
  9. joanna252  20 lutego 2016 18:52

    Pyszota 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  24 lutego 2016 13:48

    Lubię niektóre potrawy z kuchni włoskiej . Co mi jedynie nie pasuje w tym stylu gotowania to to , że jak dla mnie jest zdecydowanie za tłusto i mój żołądek ma problem z trawieniem .

    Odpowiedz
  11. mama_kazala  3 marca 2016 15:51

    włoskie wakacje wolałabym mieć jednak we Włoszech, no, ale jak się nie ma co się lubi….
    to się lubi coś się MA! 😀

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  28 kwietnia 2016 13:43

    Mamma mia! Ale rarytasy. Kurcze zjadło by się coś z tego. Aż ślinka cieknie. Włosi to potrafią gotować, oj potrafią. Ale nie tylko gotować. Kuchnia włoska, to jedna z moich ulubionych. Aż poczułam jej smak ;).

    Odpowiedz
  13. monicitia  29 czerwca 2016 09:05

    Wygląda przepysznie !

    Odpowiedz
    • Joanna007  29 czerwca 2016 09:26

      Ogólnie fajny artykuł. Osobiście bardzo lubię kuchnię włoską.

      Odpowiedz
  14. marcia7  31 sierpnia 2016 13:48

    włoskie smaki są genialne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany