Przepis na pączki last minute: włoskie pączki z ricottą
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki z ricottą na Tłusty Czwartek!
Włoskie pączki z ricottą – składniki:
- 300 g mąki
- 300 g ricotty
- 100 g skrobi
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 40 ml brandy
- 50 g masła
- 1 łyżeczka drożdży
- szczypta soli
- 1 starta skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis opublikowany we współpracy z Akademią Kulinarną Whirpool