WŁOSKA SALTIMBOCCA – danie z cielęciny
Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Składniki na danie: SALTIMBOCCA – danie z cielęciny
- 800 g plasterków cielęciny
- 180 g prosciutto crudo
- 50 g masła
- 100 g wytrawnego wina Marsala
- 10 g mięty
- sól i pieprz
- brunatny sos z cielęciny
Sposób przygotowania:
Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę.
Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu.
Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni.
Może kiedyś się skuszę…
Powiedziała bym że to wykwintne danie na pewno smaczne
Mało kolorowo trochę na talerzu, jakoś tak buro i ponuro… 😉 Nie wiem, czy skuszę się na to danie, chyba jest nie do końca w moim stylu jednak. Ale może być smaczne 🙂
Jestem pewna że smakuje wyśmienicie
smak włoskich wakacji
Sama potrawa w sobie wygląda … dość dziwnie . Bardzo lubię cielęcinę , ale w tym wydaniu raczej się nie skuszę je spróbować . Jakoś nie przemawia do mnie …