WŁOSKA SALTIMBOCCA – danie z cielęciny

saltimbocca

Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Składniki na danie: SALTIMBOCCA  – danie z cielęciny

  • 800 g plasterków cielęciny
  • 180 g prosciutto crudo
  • 50 g masła
  • 100 g wytrawnego wina Marsala
  • 10 g mięty
  • sól i pieprz
  • brunatny sos z cielęciny

 

Sposób przygotowania:

Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę.

Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu.

Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  9 listopada 2016 19:10

    Może kiedyś się skuszę…

    Odpowiedz
  2. Jaworka  9 listopada 2016 21:50

    Powiedziała bym że to wykwintne danie na pewno smaczne

    Odpowiedz
  3. Aneta  10 listopada 2016 12:07

    Mało kolorowo trochę na talerzu, jakoś tak buro i ponuro… 😉 Nie wiem, czy skuszę się na to danie, chyba jest nie do końca w moim stylu jednak. Ale może być smaczne 🙂

    Odpowiedz
  4. Anna Sałagan  13 grudnia 2016 17:01

    Jestem pewna że smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz
  5. marcia7  6 stycznia 2017 11:54

    smak włoskich wakacji

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 maja 2017 14:53

    Sama potrawa w sobie wygląda … dość dziwnie . Bardzo lubię cielęcinę , ale w tym wydaniu raczej się nie skuszę je spróbować . Jakoś nie przemawia do mnie …

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany