WŁOSKA SALTIMBOCCA – danie z cielęciny
Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Składniki na danie: SALTIMBOCCA – danie z cielęciny
- 800 g plasterków cielęciny
- 180 g prosciutto crudo
- 50 g masła
- 100 g wytrawnego wina Marsala
- 10 g mięty
- sól i pieprz
- brunatny sos z cielęciny
Sposób przygotowania:
Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę.
Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu.
Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni.