Włoska pizza króluje na stołach na całym świecie – poznaj jej podstawowe rodzaje

Pizza jest jednym z tych włoskich dań, które cieszą się popularnością na całym świecie. Jej smak jest podobny bez względu na to, czy zamawiasz ją w Polsce, Francji, Grecji czy Bułgarii. Poza klasyczną Margheritą, dostępna jest także w kilku innych wariantach.

pizza_rozne-rodzaje

Ilu kucharzy, tyle różnych przepisów i koncepcji na własną i niepowtarzalną pizzę. Warto jednak mieć świadomość, że klasyczne danie pochodzące prosto z Włoch to konkretna receptura i określone dodatki. A to oznacza, że nie znajdziesz na niej kukurydzy, kiełbasy, mięsa wołowego, sałaty oraz wielu innych składników  tak popularnych wśród Polaków.

Sekret tradycyjnej pizzy włoskiej

Włoska pizza to danie, którego bazą jest ciasto. Przyrządzane ze specjalnej mąki, drożdży, soli i wody ma niepowtarzalny smak i aromat. Jego sekretem jest zarówno receptura, sposób wyrabiania ciasta, grubość, a także metoda wypiekania. Istotne znaczenie mają także składniki – nie więcej niż 3 sztuki.

  • Pizza Margherita – to najbardziej klasyczna pizza, na którą składają się pomidory, ser mozzarella oraz bazylia.
  • Pizza marinara – tutaj królują pomidory, czosnek i oregano.
  • Pizza romana – to typowo warzywna pizza z (do wyboru): karczochami, cebulą, cukinią lub bakłażanem, a to wszystko w towarzystwie pomidorów, sera i ziół (lub kaparów).
  • Pizza neapolitana – to danie z pomidorami, filetami anchois, mozzarellą oraz dekoracją
    z kaparów.
  • Pizza prosciutto – typowa dla północnej części Włoch, którą urozmaica suszona surowa szynka z udźca wieprzowego.

Warto pamiętać, że tradycyjnej włoskiej pizzy nie polewa się sosem pomidorowym ani tym bardziej sosem czosnkowym. Jest ona na tyle wilgotna i chrupiąca, że właściwie nie ma takiej potrzeby.

Pizza włoska w wersji polskiej?

Polacy lubią najeść się do syta, dlatego też w pizzeriach, a także w miejscach, gdzie dostępna jest pizza na wynos, występują jej regionalne wariacje. Dzięki temu z menu można wybierać spośród wielu propozycji. Bez względu na to, czy interesuje cię pizza na wynos, czy chcesz zjeść ją w lokalu, możesz zamówić m.in.:

  • pizzę Margherita – sos pomidorowy, ser;
  • pizzę Salami – sos pomidorowy, salami, ser;
  • pizzę Prosciutto – sos pomidorowy, szynka, ser;
  • pizzę Capriciosa – sos pomidorowy, pieczarki, szynka, ser;
  • pizzę hawajską – sos pomidorowy, ananas, szynka, ser;
  • pizzę meksykańską – sos pomidorowy, cebula, pikantna wołowina, fasola czerwona, oregano, ser;
  • pizzę carbonara – sos śmietanowy, podwójny ser, jajko, bekon, czosnek, oregano.

Ponadto bardzo popularne jest również komponowanie własnej pizzy na bazie wybranych składników.

Każdy kraj ma swoje przyzwyczajenia kulinarne i wymagania smakowe, dlatego tradycyjna pizza włoska nie każdemu musi przypaść do gustu. Pizza na wynos lub zamawiana bezpośrednio w pizzerii dostępna jest jako „polska koncepcja”, która – mimo że nie tradycyjna włoska – może być równie smaczna.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (282 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  28 listopada 2016 12:55

    Kocham pizzę! <3

    Odpowiedz
  2. martucha180  28 listopada 2016 16:10

    Ale apetytu mi narobiliście tym artykułem! Innym chyba też.
    Ja uwielbiam hawajską, ale zawsze proszę o dodatkowe pieczarki. I taka moja jest polska pizza.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  28 listopada 2016 21:25

    U mnie wszyscy uwielbiają pizzę i raz w tygodniu w piątek albo w sobotę jest obowiązkowo z sosem czosnkowym własnej roboty ale nie trzymam się sztywno przepisu daję na nią co aktualnie mam a dzieciaki pomidory salami i kukurydza

    Odpowiedz
    • ewalub  29 listopada 2016 15:14

      Też uwielbiamy pizzę, ale rzadziej ją jemy 🙂

      Odpowiedz
  4. Wusia  1 grudnia 2016 17:39

    Najlepszą pizzę jadłam w Neapolu. To była poezja!!!!!

    Odpowiedz
  5. xt125x  8 grudnia 2016 18:28

    Pizza to jedno z najlepszych dań (jak nie najlepsze) jakie kiedykolwiek wymyślono. Nie wyobrażam sobie bez niej życia. Chciałabym ją kiedyś spróbować w oryginalnej, włoskiej wersji.

    Odpowiedz
  6. joanna252  21 grudnia 2016 18:20

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  7. marcia7  6 stycznia 2017 11:43

    ale apetyczna z tym sosikiem

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 14:30

    Najlepszą pizzę jedliśmy w Wenecji na Placu Świętego Marka a pizza , która jest u mnie na drugim miejscu pod względem rewelacyjnego smaku jedliśmy w małej lokalnej knajpce w Czarnogórze – obydwie przepyszne i prawie takie same 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany