Włoska pizza króluje na stołach na całym świecie – poznaj jej podstawowe rodzaje
Pizza jest jednym z tych włoskich dań, które cieszą się popularnością na całym świecie. Jej smak jest podobny bez względu na to, czy zamawiasz ją w Polsce, Francji, Grecji czy Bułgarii. Poza klasyczną Margheritą, dostępna jest także w kilku innych wariantach.
Ilu kucharzy, tyle różnych przepisów i koncepcji na własną i niepowtarzalną pizzę. Warto jednak mieć świadomość, że klasyczne danie pochodzące prosto z Włoch to konkretna receptura i określone dodatki. A to oznacza, że nie znajdziesz na niej kukurydzy, kiełbasy, mięsa wołowego, sałaty oraz wielu innych składników tak popularnych wśród Polaków.
Sekret tradycyjnej pizzy włoskiej
Włoska pizza to danie, którego bazą jest ciasto. Przyrządzane ze specjalnej mąki, drożdży, soli i wody ma niepowtarzalny smak i aromat. Jego sekretem jest zarówno receptura, sposób wyrabiania ciasta, grubość, a także metoda wypiekania. Istotne znaczenie mają także składniki – nie więcej niż 3 sztuki.
- Pizza Margherita – to najbardziej klasyczna pizza, na którą składają się pomidory, ser mozzarella oraz bazylia.
- Pizza marinara – tutaj królują pomidory, czosnek i oregano.
- Pizza romana – to typowo warzywna pizza z (do wyboru): karczochami, cebulą, cukinią lub bakłażanem, a to wszystko w towarzystwie pomidorów, sera i ziół (lub kaparów).
- Pizza neapolitana – to danie z pomidorami, filetami anchois, mozzarellą oraz dekoracją
z kaparów. - Pizza prosciutto – typowa dla północnej części Włoch, którą urozmaica suszona surowa szynka z udźca wieprzowego.
Warto pamiętać, że tradycyjnej włoskiej pizzy nie polewa się sosem pomidorowym ani tym bardziej sosem czosnkowym. Jest ona na tyle wilgotna i chrupiąca, że właściwie nie ma takiej potrzeby.
Pizza włoska w wersji polskiej?
Polacy lubią najeść się do syta, dlatego też w pizzeriach, a także w miejscach, gdzie dostępna jest pizza na wynos, występują jej regionalne wariacje. Dzięki temu z menu można wybierać spośród wielu propozycji. Bez względu na to, czy interesuje cię pizza na wynos, czy chcesz zjeść ją w lokalu, możesz zamówić m.in.:
- pizzę Margherita – sos pomidorowy, ser;
- pizzę Salami – sos pomidorowy, salami, ser;
- pizzę Prosciutto – sos pomidorowy, szynka, ser;
- pizzę Capriciosa – sos pomidorowy, pieczarki, szynka, ser;
- pizzę hawajską – sos pomidorowy, ananas, szynka, ser;
- pizzę meksykańską – sos pomidorowy, cebula, pikantna wołowina, fasola czerwona, oregano, ser;
- pizzę carbonara – sos śmietanowy, podwójny ser, jajko, bekon, czosnek, oregano.
Ponadto bardzo popularne jest również komponowanie własnej pizzy na bazie wybranych składników.
Każdy kraj ma swoje przyzwyczajenia kulinarne i wymagania smakowe, dlatego tradycyjna pizza włoska nie każdemu musi przypaść do gustu. Pizza na wynos lub zamawiana bezpośrednio w pizzerii dostępna jest jako „polska koncepcja”, która – mimo że nie tradycyjna włoska – może być równie smaczna.