Witaminy na wypadanie włosów

Nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób. Zwykle przyczyną jest niewłaściwy sposób odżywiania, brak witamin. Sprawdź jak wzmocnić włosy i zmniejszyć ich utratę!

Stan naszych włosów – a więc i wygląd naszej fryzury damskiej – w dużej mierze zależy od sposobu odżywiania. Kiedy w codziennym menu brakuje ważnych składników, pasma są pozbawione blasku, słabe, łamliwe i w konsekwencji wypadają. Jakie witaminy warto włączyć do swojego jadłospisu, by cieszyć się pięknymi, mocnymi pasmami? Co zrobić żeby włosy szybciej rosły? Jak sobie poradzić z wypadaniem włosów? Podpowiadamy! Poznajcie najskuteczniejsze witaminy na wypadanie włosów!

Witaminy na wypadanie włosów

pixabay.com

Najlepsze witaminy na wypadanie włosów

Witaminy są niezbędne, by włosy mogły zdrowo rosnąć. Niektóre z nich poprawiają wzrost pasm, inne dodają im blasku, spowalniają proces siwienia lub sprawiają, że są one mocne i odżywione. Poznajcie najskuteczniejsze witaminy na wypadanie włosów!

Witamina A (retinol): nawilża i wzmacnia

Witamina A jest przeciwutleniaczem, który pomaga w produkcji sebum. Reguluje tempo wzrostu włosa. Wzmacnia jego łodygę. Chroni pasma przed suchością, łamliwością, kruchością, szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Znajduje się w papryce, marchewce, pomidorach, mleku, wątróbce, serach, wołowinie.

Witamina A przyspiesza odnowę naskórka i wzmacnia jego funkcję ochronną. Wpływa na wytwarzanie kolagenu i elastyny. Retinol jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Witamina B5 (kwas pantotenowy): stymuluje rozwój

Witamina B5 jest niezbędna do prawidłowego rozwoju włosa. Wpływa na jego wygląd i wzmacnia  łodygę. Odgrywa ogromną rolę w procesach regeneracyjnych. Zapewnia pasmom siłę, sprężystość, odporność na uszkodzenia. Przyczynia się do utrzymania odpowiedniej wilgotności kosmków, dzięki czemu włosy szybciej rosną. Opóźnia starzenie się włosów i ich wypadanie. Można ją znaleźć w wątróbce, mleku, rybach, jajkach, mięsie drobiowym, brokułach, ciemnym ryżu i pieczywie, maśle orzechowym oraz bananach.

Inne witaminy z grupy B także mają wpływ na kondycję włosów. Warto wspomnieć o witaminie B2 (zabezpiecza przed powstawaniem łupieżu), B3 (poprawia pigmentację), B6 (dba o wzrost włosa), B12 (wzmacnia pasma).

Witamina C (kwas askorbinowy): poprawia krążenie w skórze głowy

Witamina C jest przeciwutleniaczem. Stymuluje produkcję białek keratynowych i tym samym wzmacnia włosy. Poprawia mikrokrążenie w skórze głowy, ułatwiając transport składników odżywczych do cebulek. Odpowiada za mocne, lśniące włosy.

Można ją znaleźć w winogronach, truskawkach, owocach cytrusowych, papryce, pietruszce, czarnej porzeczce, rokitniku, dzikiej róży.

Witamina C neutralizuje wolne rodniki, bierze udział w tworzeniu kolagenu. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na światło, powietrze i temperaturę.

Witamina E: odżywia i regeneruje

Witamina E to przeciwutleniacz, nazywana jest „witaminą młodości”. Poprawia ona pracę naczyń krwionośnych, dzięki czemu te na skórze głowy lepiej funkcjonują, co przekłada się na to, że do mieszków włosowych szybciej dostarczane są niezbędne substancje. Witamina E wzmacnia włosy. Sprawia, że są silne, lśniące i zadbane. Można ją znaleźć w olejach roślinnych, orzechach, jajkach, kiełkach, brukselce, marchwi.

Witamina E ma właściwości odżywcze, regenerujące, nawilżające i natłuszczające. Należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina H (biotyna): przeciwdziała starzeniu się 

Biotyna hamuje wypadanie włosów, wzmacnia je od środka i stymuluje ich porost. Sprawia, że włosy są mocne, zdrowe, błyszczące. Witamina H ponadto przeciwdziała łupieżowi i niweluje problem rozdwajających się końcówek. Opóźnia proces starzenia się, pozwala zachować pigmentację na dłużej, przeciwdziała siwieniu. Biotyna ma też ogromny wpływ na wygląd skóry i paznokci. Substancja jest wrażliwa na zmiany temperatury, podgrzewanie oraz długotrwały kontakt z wodą. Można ją znaleźć w mleku i jego przetworach, mące sojowej, szpinaku, rybach, jajkach, migdałach, pomidorach, marchwi, orzechach, brzoskwiniach, arbuzach.

Co ciekawe, biotyna pomaga w procesie wchłaniania witaminy C i bierze udział w procesach z witaminą K.

Warto także pamiętać, że prócz witamin, wpływ na kondycję włosów mają również inne składniki odżywcze: mikroelementy, aminokwasy i węglowodany. Pierwsze, szczególnie cynk, miedź oraz żelazo, odpowiadają za długie, gęste pasma. Aminokwasy natomiast pomagają utrzymać nawilżenie, połysk włosów i zapobiegają łysieniu. Węglowodany zaś dodają energii, a także pozwalają na szybki wzrost. Dlatego tak ważna jest zdrowa, bogata dieta.

Witaminy na wypadanie włosów

pixabay.com

Jak przyjmować witaminy na wypadanie włosów?

Przyjmowanie składników odżywczych i witamin wraz z pokarmem jest korzystniejsze od brania tabletek. Wystarczy tylko pamiętać, które związki są dla nas najlepsze i włączyć bogate w nie produkty spożywcze do naszego codziennego menu. Na szczególną uwagę osób dotkniętych problemem słabych pasm zasługują jajka, gdyż zawierają one wszystkie najważniejsze witaminy dobre dla włosów. Związki odżywcze zawarte w żywności nie maskują problemu na chwilę, a działają na przyczynę kłopotu. Pamiętajmy też, że dbając o pasma od zewnątrz, zwiększamy skuteczność innych metod walki z wypadaniem włosów.

Jeśli jednak ilość dobrych związków z diety nie będzie wystarczająca, można sięgnąć po suplementy farmakologiczne. Dobrze jednak wcześniej zrobić badanie krwi i skonsultować się ze specjalistą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (221 głosów, średnia: 4,24 z 5)
zapisuję głos...