WItamina C – jak nie dać się przeziębieniu
Sezon grypowy w pełni. Z każdej strony atakują nas kolejne zarazki, a nasza odporność wystawiana jest na kolejne próby. Nic dziwnego, że liczba zachorowań rośnie w zaskakującym tempie. W myśl zasady, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć, warto zawczasu zadbać o swoje zdrowie. Większość z nas sięga w tym czasie po suplementy diety. W tabletkach, żelkach, saszetkach do rozpuszczania… – wybór jest spory, jednak to niekoniecznie dobre rozwiązanie.
Witamina C naturalnie
Witamina C ma szereg dobroczynnych właściwości. Poza znanym powszechnie zwiększaniem odporności, to również m.in. obniżanie cholesterolu, uczestniczenie w procesie przemiany materii, wspomaganie wydalania alkoholu z krwi, przyśpieszanie leczenie ran lub zwiększanie skuteczności leków stosowanych w zakażeniach układu moczowego i zakwaszenia moczu.
Przyjmuje się, że dzienna dawka zapotrzebowania na witaminę C (RDA – ang. Recommended Dietary Allowances) powinna wynosić 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Jednak popularne zalecenia często wzbudzają sporo kontrowersji. Coraz częściej uważa się, że dawki te są po prostu zbyt małe. Co więcej, to przyjęte powszechnie, dzienne zapotrzebowanie rośnie też np. pod wpływem stresu, intensywnego wysiłku fizycznego lub choroby.
Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, musimy o niego odpowiednio zadbać. Istotną rolę odgrywa tutaj zróżnicowana dieta, bogata w składki odżywcze, w tym w witaminę C. Jednak zamiast suplementować się specyfikami z apteki, wybierzmy się do pobliskiego warzywniaka – tam zaopatrzymy się w pełnowartościowe produkty.
Gdzie znaleźć witaminę C?
Główne źródło witaminy C znajdziemy w owocach i warzywach. Choć dla wielu z nas witamina C jednoznacznie kojarzy się z cytrusami, to najwięcej tej witaminy jest w suszonej dzikiej róży. Poza tym witamina C występuje m.in. w czarnej porzeczce, truskawkach, pomarańczach, kiwi oraz czerwonej i zielonej papryce, kalafiorze czy szpinaku. Jej doskonałym źródłem są też wszelkiego rodzaju warzywa kapustne – kapusta czerwona, biała, kwaszona. Chcąc przygotować posiłki bogate w witaminę C, masz więc całkiem spore pole do popisu.
Niedobór witaminy C
O witaminie C przypominamy sobie zwłaszcza w okresie zimowym, jednak warto o niej pamiętać przez cały rok. Jeśli czujesz osłabienie i ciągłe zmęczenie, nie masz apetytu, bolą Cię stawy, masz tendencję do krwawień i większą podatność na zakażenia drobnoustrojami, najprawdopodobniej brakuje Ci witaminy C! Co istotne, jej niedobór objawia się dopiero po jakimś czasie! Jeśli więc wymienione wyżej objawy nie są Ci obce, działaj od razu – niekonieczne stosując suplementację, ale zwracając większą uwagę na to, co jesz.

Jak przyspieszyć okres witaminą C? Czy jest to realne?
Zwróć uwagę na to, co jesz
Tworząc swój jadłospis, pamiętaj aby był on dopasowany do Twoich potrzeb. Nie zapomnij dodać kilku produktów bogatych w witaminę C. Pozwoli to zwiększyć Twoją odporność i na pewno wpłynie pozytywnie na Twoje samopoczucie. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłków w ciągu dnia – możesz starać się przygotowywać wszystko dzień wcześniej wieczorem, skorzystać z oferty restauracji serwującej zdrowe dania lub pomyśleć o cateringu pudełkowym – zestawie zbilansowanych posiłków na cały dzień, dostarczanych wprost do Twojego domu czy pracy.
Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego. |
Cytryna ! tak jest to najlepszy lek na przeziębienie. Bardzo lubię pić wodę z dodatkiem cytryny i miodu, smak wspaniały 🙂
Dziś wypiłam sok z całej cytryny, apotem na deser kiwi.
mi nie pomogło i tak dopadła mnie grypa
Zapomniano tutaj o natce pietruszki,która jest bogatym zródłem witaminy C, i możemy ją dodawać praktycznie do wszystkiego. Ja uwielbiam pietruszkę, w sezonie, z działki,jadam ją codziennie, i to w dużych ilościach.
Sama witamina c nie wystarczy, moim zdaniem bardzo ważne są probiotyki oraz mikroelementy. Trzeba stosować się zasady złotego środka i dbać o właściwe produkty, zawierające witaminy. Im mniej przetworzone produkty tym lepiej. Przed jesienią dodatkowa dawka symbiotyku również zrobi dobrą robotę. Sama biorę od kilku dni acidolac, żeby wzmocnić florę bakteryjną i zapobiegać infekcji.
Probiotyki są mega cennym źródłem odporności, sam je stosuję i dbam by regularnie je dostarczać do organizmu. Polecam wam również ekstrakt ziołowy z jeżówki purpurowej z Herbaya. To bardzo dobry produkt, jeśli chcesz właściwie dbać o swój organizm i dostarczać mu odpowiednich składników.
Witamina C (kwas l-askorbinowy) Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm.
Witamina C posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych: ołowiu, dwusiarczku węgla, aniliny i innych. Jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu oraz potrzebna dla prawidłowego wchłaniania wielu cennych dla zdrowia substancji.
Z jakiego powodu medycyna akademicka, a w szczególności firmy farmaceutyczne bardzo nie chcą, aby znane były fakty dotyczące witaminy C i towarzyszących jej bioflawonoidów? Informacje te są dość skutecznie skrywane przed opinią publiczną, ponieważ każdy myślący człowiek szybko dochodziłby do wniosku, że skoro witamina C (kwas L-askorbinowy) w otoczeniu bioflawonoidów może leczyć nawet zachorowania spowodowane wirusem Ebola, polio, ptasią grypę.
Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje, przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i właściwości antyoksydacyjnych, chroni DNA, białka i tłuszcze przed oksydacją.
Witamina C uczestniczy w utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych, wspieraniu układu nerwowego oraz zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. Bierze udział w większości procesów metabolicznych, pełniąc rolę specyficznego dawcy wodoru i przenośnika elektronów w komórkach.
Witamina C zapewnia również, prawidłową strukturę oraz ciągłość śródbłonka naczyń krwionośnych. Ten korzystny efekt jest związany z różnymi biologicznymi funkcjami, które pełni witamina C, a mianowicie bierze ona udział w syntezie kolagenu (białka odpowiedzialnego min za jędrność i elastyczność skóry, którego niedobór powoduje zmarszczki, rozstępy i szybsze starzenie się oraz powstawanie żylaków)
Witamina C stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych. Interferony to białka wytwarzane i uwalniane przez komórki ciała, jako odpowiedź na obecność patogenów (np. wirusy, bakterie, pasożyty jak również komórki nowotworowe) wewnątrz organizmu.
W przypadku wystąpienia przeziębienia lub grypy czy innej infekcji, oraz ogólnie w wielu problemach zdrowotnych, witamina C potrafi zdecydowanie skracać czas ich trwania. Funkcjonuje to w taki sposób, że witamina C stymuluje system immunologiczny, czyli inaczej mówiąc, pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych, przede wszystkim tak zwanych limfocytów typu T i B.
Witamina C jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, nie jest magazynowana w organizmie, dlatego jej nadmiar w ciągu kilku godzin – a przy obciążeniu fizycznym jeszcze szybciej – zostaje wydalony z organizmu.
Bardzo zachęcam zatem do spożywania witaminy C zarówno tej, która zawarta jest w warzywach i owocach (w naszych warunkach klimatycznych najwięcej witaminy C ma owoc dzikiej róży) oraz dodatkowo do suplementowania. Dlatego ponieważ, bardzo trudne jest uzyskanie odpowiednio dużej dawki witaminy C z pożywienia, dlatego dodatkowo musimy ją suplementować.