WItamina C – jak nie dać się przeziębieniu
Sezon grypowy w pełni. Z każdej strony atakują nas kolejne zarazki, a nasza odporność wystawiana jest na kolejne próby. Nic dziwnego, że liczba zachorowań rośnie w zaskakującym tempie. W myśl zasady, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć, warto zawczasu zadbać o swoje zdrowie. Większość z nas sięga w tym czasie po suplementy diety. W tabletkach, żelkach, saszetkach do rozpuszczania… – wybór jest spory, jednak to niekoniecznie dobre rozwiązanie.
Witamina C naturalnie
Witamina C ma szereg dobroczynnych właściwości. Poza znanym powszechnie zwiększaniem odporności, to również m.in. obniżanie cholesterolu, uczestniczenie w procesie przemiany materii, wspomaganie wydalania alkoholu z krwi, przyśpieszanie leczenie ran lub zwiększanie skuteczności leków stosowanych w zakażeniach układu moczowego i zakwaszenia moczu.
Przyjmuje się, że dzienna dawka zapotrzebowania na witaminę C (RDA – ang. Recommended Dietary Allowances) powinna wynosić 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Jednak popularne zalecenia często wzbudzają sporo kontrowersji. Coraz częściej uważa się, że dawki te są po prostu zbyt małe. Co więcej, to przyjęte powszechnie, dzienne zapotrzebowanie rośnie też np. pod wpływem stresu, intensywnego wysiłku fizycznego lub choroby.
Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, musimy o niego odpowiednio zadbać. Istotną rolę odgrywa tutaj zróżnicowana dieta, bogata w składki odżywcze, w tym w witaminę C. Jednak zamiast suplementować się specyfikami z apteki, wybierzmy się do pobliskiego warzywniaka – tam zaopatrzymy się w pełnowartościowe produkty.
Gdzie znaleźć witaminę C?
Główne źródło witaminy C znajdziemy w owocach i warzywach. Choć dla wielu z nas witamina C jednoznacznie kojarzy się z cytrusami, to najwięcej tej witaminy jest w suszonej dzikiej róży. Poza tym witamina C występuje m.in. w czarnej porzeczce, truskawkach, pomarańczach, kiwi oraz czerwonej i zielonej papryce, kalafiorze czy szpinaku. Jej doskonałym źródłem są też wszelkiego rodzaju warzywa kapustne – kapusta czerwona, biała, kwaszona. Chcąc przygotować posiłki bogate w witaminę C, masz więc całkiem spore pole do popisu.
Niedobór witaminy C
O witaminie C przypominamy sobie zwłaszcza w okresie zimowym, jednak warto o niej pamiętać przez cały rok. Jeśli czujesz osłabienie i ciągłe zmęczenie, nie masz apetytu, bolą Cię stawy, masz tendencję do krwawień i większą podatność na zakażenia drobnoustrojami, najprawdopodobniej brakuje Ci witaminy C! Co istotne, jej niedobór objawia się dopiero po jakimś czasie! Jeśli więc wymienione wyżej objawy nie są Ci obce, działaj od razu – niekonieczne stosując suplementację, ale zwracając większą uwagę na to, co jesz.
Zwróć uwagę na to, co jesz
Tworząc swój jadłospis, pamiętaj aby był on dopasowany do Twoich potrzeb. Nie zapomnij dodać kilku produktów bogatych w witaminę C. Pozwoli to zwiększyć Twoją odporność i na pewno wpłynie pozytywnie na Twoje samopoczucie. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłków w ciągu dnia – możesz starać się przygotowywać wszystko dzień wcześniej wieczorem, skorzystać z oferty restauracji serwującej zdrowe dania lub pomyśleć o cateringu pudełkowym – zestawie zbilansowanych posiłków na cały dzień, dostarczanych wprost do Twojego domu czy pracy.
Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego. |