Wiśnie – królowe lata! Przepis na placek z wiśniami.

Ciasto-wisniowe_Palma-z-Murzynkiem

Soczyste, pełne słońca i słodkiego aromatu potrafią przywołać głęboko ukryte wspomnienia pierwszych wakacji spędzonych na wsi. Wiśnie to niekwestionowane królowe sadów. Nie przegap ich zbiorów, bo szybko znikają z targowych stołów i sklepowych półek. Nam najlepiej smakują w postaci ciasta, a Ty co wybierzesz –  konfitury czy nalewkę?

Wiśniowe wypieki znane są smakoszom słodkości już od… Średniowiecza! Przepisy łączące ciasto kruche i wiśnie znajdziemy w książkach kucharskich Normanów, którzy osiedlili się w Anglii. Współcześnie, cherry pie należy do amerykańskiej klasyki cukierniczej. Francuzi mają ulubione clafoutis, tradycyjny deser z regionu Limousin,  czyli wiśnie zapiekane pod delikatnym ciastem z jaj, mleka i mąki.

W polskiej tradycji kulinarnej wiśnie występują w różnorodnej postaci, zależnej od ich gatunku i przeznaczenia. Według różnych źródeł, w naszych sadach  uprawianych jest około 30 odmian wiśni. Zasadniczo, można wyróżnić trzy grupy wiśni: czerechy – mieszańce, powstałe w wyniku skrzyżowania wiśni z czereśnią, szklanki –  jasne wiśnie oraz wiśnie czarne, używane głównie do wyrobu soków.

Wybierając świeże owoce, sięgaj po te, które są sprężyste i twarde. Ich skórka powinna być gładka i lśniąca, bez uszkodzeń i przebarwień. Wiśnie dłużej zachowają walory odżywcze i bogactwo witamin A i C, jeśli będą przechowywane w chłodnym, zacienionym miejscu.

Przygotowując wiśnie do przetworów, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci, pamiętaj, aby owoce wcześniej wydrylować. W ich pestkach znajduje się bowiem trujący kwas pruski. Jego ilość zależy przede wszystkim od tego, jak długo pestki pozostawały w przetworach. Wiśnie zasypane cukrem na sok, nie powinny stać dłużej niż 24 godziny.

Z wiśni możemy przygotować domowe kompoty, konfitury i galaretki. Świeże owoce, długo macerowane w alkoholu, pozwolą uzyskać doskonałą nalewkę na chłodniejsze dni. Wiśnie można też zamrozić, aby po sezonie cieszyć się ich smakiem w polewach do deserów i jogurtów oraz w nadzieniach doskonałych ciast…

Z kwaskowym i wyrazistym smakiem wiśni doskonale łączy się słodkie ciasto kruche. Używając pełnotłustej (80%) margaryny Palma z Murzynkiem Z.T. Bielmar do klasycznego placka z wiśniami, z pewnością osiągniesz kulinarny sukces!  Przepis poniżej.

Wykwintny placek z wiśniami – przepis

Składniki

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 170 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 5-7 łyżek zimnej wody

na nadzienie wiśniowe:

  • 1 kg świeżych wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem i szybko zagnieć ciasto, dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto uformowane w kulę, włóż do woreczka foliowego i pozostaw w lodówce na minimum 1 godzinę.

2. Umyte i wydrylowane wiśnie przesyp do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i gotuj przez około 10 minut. Jeżeli wiśnie mają zbyt mało soku, dolej kilka łyżek wody. Skrobię wymieszaj z zimną wodą i odrobiną soku z wiśni. Cały czas mieszając, wlej rozrobioną skrobię do owoców i gotuj do zgęstnienia. Jeśli masa nadal będzie rzadka, dodaj więcej skrobi. Nadzienie odstaw do wystudzenia.

3. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 28 cm, wysmaruj margaryną Palma z Murzynkiem i posyp mąką. Ciasto podziel na dwie części – większą i mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość ok. 0,5-1 cm i przełóż do formy, wywijając brzegi na zewnątrz. Ciasto posmaruj lekko ubitym białkiem i wypełnij nadzieniem z wiśni. Rozwałkowaną drugą częścią ciasta przykryj nadzienie, lekko dociśnij i usuń nadmiar ciasta. Ostrym nożykiem wykrój w cieście kilka otworów, aby utworzyć ujście dla parującego podczas pieczenia nadzienia.  Żółtko wymieszaj z 2 łyżkami wody i posmaruj nim wierzch ciasta. Formę z ciastem postaw na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstaw blaszkę (na wypadek, gdyby podczas pieczenia nadzienie zaczęło wypływać).

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C przez około 30 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, obniż  temperaturę do 190˚C i piecz jeszcze przez ok. 30-50 minut, aż wierzch będzie dobrze przypieczony.  Odstaw do wystudzenia na minimum 3-4 godziny.

 PALMA_z_Murzynkiem_2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...