Wiosenny wieczór z letnim akcentem – czerwona herbata Pu-ehr
Herbata czerwona różni się od czarnej tym, że poddawana jest znacznie krótszemu procesowi fermentacji. To właśnie dzięki temu zabiegowi napój zyskuje swe wyjątkowe działanie – z fermentujących liści wydobywane są ich najcenniejsze składniki: flawonoidy, aminokwasy, witaminy oraz minerały.
Właściwości czerwonej herbaty trudno przecenić – obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm, a także pomaga oczyścić go ze zbędnych produktów przemiany materii. Naukowcy odkryli również jej cenne działanie w procesie odchudzania, dlatego też nazywa się ją „słynnym mordercą tłuszczu”. Badania potwierdziły bowiem, że sporządzony z niej napar, dzięki wysokiej zawartości polifenoli i enzymów, reguluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i wspomaga redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej. Co ważne, herbata czerwona, w odróżnieniu od czarnej, zawiera bardzo niewielką ilość kofeiny i taniny.
Jednym z przykładów takiej herbaty jest propozycja od marki POSTI: Pu-ehr z wiśnią i osmantusem. Pu-erh z wiśnią i osmantusem POSTI daje napar o głębokiej, czerwonej barwie i orzeźwiającym aromacie. Dodatek suszonych owoców oraz aromatycznych kwiatów daje naparowi POSTI mocno tę owocową nutę. Dla uzyskania pełni jej smaku i właściwości należy zaparzać ją klasycznie – do dzbanka wsypujemy herbatę w proporcjach jedna łyżeczka herbaty na filiżankę, i zalewamy wrzątkiem o temperaturze 95°C. Herbatę należy parzyć od 3 do 5 minut. Możliwe jest zaparzanie tych samych liści nawet trzykrotnie. Herbata Pu-ehr z wiśnią i osmantusem POSTI dostępna jest zarówno w wersji liściastej, jak i ekspresowej.
Cena: 6,30 zł