Przepisy na wiosenne sałatki ze szparagami i orzechami

Poniżej publikujemy przepisy na wiosenne sałatki ze szparagami, w których zestawiamy delikatny smak szparagów ze smakiem orzechów.

sałatki ze szparagami

Sałatka z orzechami włoskimi, szparagami oraz pestkami granatu

Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • 800 g białych szparagów
  • owoc granatu
  • roszponka
  • ocet balsamiczny
  • miód

Obieramy szparagi, odłamujemy twarde końce. Gotujemy w lekko osolonej (2 łyżeczki / litr ) i posłodzonej (łyżeczka/ litr) wodzie około 12 – 15 minut najlepiej w pozycji pionowej (dla ułatwienia możemy je związać nitką). Najlepsze efekty uzyskamy wstawiając szparagi do gotującej się wody – wtedy warzywa zachowają więcej swoich naturalnych soków.

Na talerze wykładamy ugotowane szparagi, orzechy włoskie, roszponkę. Pestko owocu granatu. Delikatnie mieszamy, polewamy octem balsamicznym wymieszanym z odrobiną miodu.

Sałatka z zielonymi szparagami oraz orzechami nerkowca

Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów nerkowca HELIO
  • 800 g zielonych szparagów
  • 2 duże jabłka (nie za słodkie)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 łyżek majonezu

Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Zielone szparagi także gotujemy w pozycji pionowej w lekko posolonej o posłodzonej wodzie – 5-8 minut. Po ostudzeniu szparagi kroimy na 2-3 centymetrowe paski, dodajemy orzechy nerkowca, jabłka pokrojone w kostkę, pokrojone w kostkę jajka. Dodajemy majonez – mieszamy.

Mocno zielona sałatka z orzechami i pistacjami

Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • 100 g pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
  • 600 g zielonych szparagów
  • 150 g rukoli
  • 150 szpinaku
  • 150 zielonych winogron
  • 200 g sera żółtego
  • sos: sok z jednej cytryn, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki łagodnej musztarda (proporcje tych składników można zmieniać według własnych preferencji)

Umyty szpinak oraz rukolę mieszamy z pokruszonymi orzechami włoskimi oraz pistacjami. Dodajemy winogrona (mogą być pokrojone na pół). Szparagi przygotowujemy wg uznania: gotujemy (12 –15 minut) lub smażymy (około 5 minut), kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do naczynia z pozostałymi warzywami oraz orzechami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Całość mieszamy z sosem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Klaudiaa  10 maja 2016 15:08

    Troszkę boje się dodać tego miodu, ale raz grozi śmierć 😀

    Odpowiedz
  2. Aneta  10 maja 2016 15:20

    Może wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy w życiu nie jadłam szparagów i w sumie jakoś nie korci mnie, aby spróbować… Może któregoś razu się skuszę 🙂

    Odpowiedz
  3. efffciaa  10 maja 2016 19:31

    Uwielbiam zarówno szparagi , jak i orzechy dlatego z największą przyjemnością nie tylko zrobię , ale również zjem tą sałatkę 🙂 Jak zwykle macie świetne przepisy na niecodzienne dania 🙂

    Odpowiedz
  4. martus2833  10 maja 2016 20:11

    Nie przepadam za szparagami

    Odpowiedz
  5. Jaworka  10 maja 2016 21:42

    Te sałatki to bomba witaminowa i jak najbardziej wskazane lubię rukolę a szparagów jeszcze nigdy nie jadłam i jakoś mi do nich nie tęskno ale w końcu warto spróbować

    Odpowiedz
  6. luna341  11 maja 2016 17:54

    pysznosci

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany