Tarta z migdałami i truskawkami
Składniki na ciasto: Wiosenna tarta z migdałami i truskawkami
Ciasto kruche
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 150 g oleju kokosowego (zimnego)
- 1 jajko
- 50 ml maślanki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 600 g serka wiejskiego
- 1 opakowanie Migdałów płatków
- szczypta Pieprzu białego
- Cynamon mielony
- 3 jajka
- Skórka starta z limonki
- Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
- Truskawki
Przygotowanie
Ciasto kruche
Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.
Nadzienie
Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę pieprzu białego , cynamonu mielonego oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki.
Do masy dosyp Migdały płatki i miksuj składniki przez 10 minut.
Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.
Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Tarta malinowa z z kremem na bazie herbaty Earl Grey
Wygląda przepysznie. Na pewno zrobię. A wie ktoś może czy to koniecznie musi być olej kokosowy, czy można go zastąpić dowolnym?
Olej kokosowy nie ma oleistej konsystencji więc chyba innym olejem zastąpić go się nie da. Nie wiem jak sprawdza się w ciastach kruchych, ale tartę możesz zrobić z masłem lub z margaryną.
We wszystkich kruchych ciastach używa się twardego tłuszczu i jest to obojętne czy będzie to masło, margaryna czy olej kokosowy.
Ja poczekam na sezon truskawkowy.
Ach, już nie mogę doczekać się świeżych truskawek i wypieków z ich udziałem. Na razie zajadam się swoimi zapasami mrożonych owoców, ale to jednak nie to samo.
Wygląda przepysznie i pewnie jest małą słodkę. Chętnie je zrobię, ale też mam problem z olejkiem kokosowym, chyba zastąpię go margaryną.
Fajny przepis, a ja lubię wszystkie tarty i słodkie i wytrawne.Twarożki czy inne serki w połączeniu z truskawkami to zawsze dobry i bardzo smaczny duet.
Lubię tarty, a z takimi dodatkami to już w ogóle 🙂 Z chęcią wypróbuję, gdy już dieta odejdzie w zapomnienie 😉
Gdy tylko truskawki pojawią się u mnie na polu to na pewno wypróbuje ten przepis. ciasta kruche sa pyszne i pomimo iż nie są dietetyczne , można zasmakować i ograniczyć spożycie. Truskawki ą bardzo smaczne i zdrowe oraz poprawiają chumor osobą będącym na diecie.