Wiosenna tarta z migdałami i truskawkami

Wiosenna tarta z migdałami i truskawkami

Składniki na ciasto: Wiosenna tarta z migdałami i truskawkami

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 150 g oleju kokosowego (zimnego)
  • 1 jajko
  • 50 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie

  • 600 g serka wiejskiego
  • 1 opakowanie Migdałów płatków Siesta
  • szczypta Pieprzu białego Appetita
  • Cynamon mielony Appetita
  • 3 jajka
  • Skórka starta z limonki
  • Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
  • Truskawki

 

Przygotowanie

Ciasto kruche

Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.

Nadzienie

Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę pieprzu białego Appetita, cynamonu mielonego Appetita oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki.

Do masy dosyp Migdały płatki Siesta i miksuj składniki przez 10 minut.

Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.

Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Klaudiaa  27 kwietnia 2016 15:38

    Wygląda przepysznie. Na pewno zrobię. A wie ktoś może czy to koniecznie musi być olej kokosowy, czy można go zastąpić dowolnym?

    Odpowiedz
    • Joanna007  27 kwietnia 2016 15:57

      Olej kokosowy nie ma oleistej konsystencji więc chyba innym olejem zastąpić go się nie da. Nie wiem jak sprawdza się w ciastach kruchych, ale tartę możesz zrobić z masłem lub z margaryną.

      Odpowiedz
      • Wusia  28 kwietnia 2016 15:57

        We wszystkich kruchych ciastach używa się twardego tłuszczu i jest to obojętne czy będzie to masło, margaryna czy olej kokosowy.

        Odpowiedz
  2. martucha180  27 kwietnia 2016 21:07

    Ja poczekam na sezon truskawkowy.

    Odpowiedz
  3. IwonaLFC  27 kwietnia 2016 22:16

    Ach, już nie mogę doczekać się świeżych truskawek i wypieków z ich udziałem. Na razie zajadam się swoimi zapasami mrożonych owoców, ale to jednak nie to samo.

    Odpowiedz
  4. daisy  28 kwietnia 2016 11:29

    Wygląda przepysznie i pewnie jest małą słodkę. Chętnie je zrobię, ale też mam problem z olejkiem kokosowym, chyba zastąpię go margaryną.

    Odpowiedz
  5. Wusia  28 kwietnia 2016 16:00

    Fajny przepis, a ja lubię wszystkie tarty i słodkie i wytrawne.Twarożki czy inne serki w połączeniu z truskawkami to zawsze dobry i bardzo smaczny duet.

    Odpowiedz
  6. Aneta  5 maja 2016 13:30

    Lubię tarty, a z takimi dodatkami to już w ogóle 🙂 Z chęcią wypróbuję, gdy już dieta odejdzie w zapomnienie 😉

    Odpowiedz
  7. Anna Sałagan  20 grudnia 2016 18:54

    Gdy tylko truskawki pojawią się u mnie na polu to na pewno wypróbuje ten przepis. ciasta kruche sa pyszne i pomimo iż nie są dietetyczne , można zasmakować i ograniczyć spożycie. Truskawki ą bardzo smaczne i zdrowe oraz poprawiają chumor osobą będącym na diecie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany