Tarta z migdałami i truskawkami

Tarta z migdałami i truskawkami

Składniki na ciasto: Wiosenna tarta z migdałami i truskawkami

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 150 g oleju kokosowego (zimnego)
  • 1 jajko
  • 50 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie

  • 600 g serka wiejskiego
  • 1 opakowanie Migdałów płatków
  • szczypta Pieprzu białego
  • Cynamon mielony
  • 3 jajka
  • Skórka starta z limonki
  • Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
  • Truskawki

 

Przygotowanie

Ciasto kruche

Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.

Nadzienie

Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę pieprzu białego , cynamonu mielonego oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki.

Do masy dosyp Migdały płatki  i miksuj składniki przez 10 minut.

Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.

Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...