Tarta z migdałami i truskawkami
Składniki na ciasto: Wiosenna tarta z migdałami i truskawkami
Ciasto kruche
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 150 g oleju kokosowego (zimnego)
- 1 jajko
- 50 ml maślanki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 600 g serka wiejskiego
- 1 opakowanie Migdałów płatków
- szczypta Pieprzu białego
- Cynamon mielony
- 3 jajka
- Skórka starta z limonki
- Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
- Truskawki
Przygotowanie
Ciasto kruche
Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.
Nadzienie
Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę pieprzu białego , cynamonu mielonego oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki.
Do masy dosyp Migdały płatki i miksuj składniki przez 10 minut.
Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.
Przed podaniem udekoruj truskawkami.