Wiosenna sałatka ziemniaczana z polędwiczką

wiosenna_salatka_ziemniaczana

Składniki na danie: Wiosenna sałatka ziemniaczana z polędwiczką

  •  1 polędwiczka wieprzowa
  •  1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowy Knorr
  •  1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
  •  2 plastry boczku wędzonego
  •  300 g młodych ziemniaków
  • 150 g świeżego lub mrożonego bobu
  • 2 cebule szalotki
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
  2. Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia.
  3. Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.
  4. Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja.
  5. Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
  6. Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek.
  7. Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (287 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...