Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem – spróbuj już dziś! Zamiast podanych sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej lub szpinaku!

Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

Świeża, chrupiąca sałatka o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku. Idealny dodatek do soczystej, upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.

Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

Składniki na danie

ok. 300 g obranych buraków np. odmian żółtych, czerwonych lub pasiastych

100 g sałaty frisee

300 g cykorii

 

Pomarańczowy winegret:

(przepis na około 125 ml)

½  łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu

2 łyżeczki posiekanego tymianku np. tymianku pomarańczowego

2 łyżeczki miodu np. miodu z kwiatów pomarańczy

2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego

2 łyżki wody pomarańczowej

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków. Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry. Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.

 

Więcej przepisów szukaj w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna, dostępnej w sklepach IKEA.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...