Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem – spróbuj już dziś! Zamiast podanych sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej lub szpinaku!
Świeża, chrupiąca sałatka o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku. Idealny dodatek do soczystej, upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.
Wiosenna sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
Składniki na danie
ok. 300 g obranych buraków np. odmian żółtych, czerwonych lub pasiastych
100 g sałaty frisee
300 g cykorii
Pomarańczowy winegret:
(przepis na około 125 ml)
½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu
2 łyżeczki posiekanego tymianku np. tymianku pomarańczowego
2 łyżeczki miodu np. miodu z kwiatów pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego
2 łyżki wody pomarańczowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków. Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry. Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.
Więcej przepisów szukaj w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna, dostępnej w sklepach IKEA.