Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! Przepis na: Pyszna konfitura winogronowa z figą

Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! – to zatem idealny moment na zachowanie jego wyjątkowego smaku na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura winogronowa – zwłaszcza, że jej przygotowanie jest proste i szybkie. Unikalna formuła produktu umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500g). Domowa konfitura z winogron świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale również idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Domowymi konfiturami możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.

Konfitura winogronowa z figa

Składniki na danie – Pyszna konfitura winogronowa z figą:

  • 1kg białych winogron
  • 7-8 suszonych fig
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350g Cukru białego DIAMANT

Przygotowanie:

Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fix DIAMANT. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (153 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  3 września 2013 08:59

    Nie jadłam jeszcze takiej konfitury.Przepis prosty,zrobię parę słoiczków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany