Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! Przepis na: Pyszna konfitura winogronowa z figą
Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! – to zatem idealny moment na zachowanie jego wyjątkowego smaku na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura winogronowa – zwłaszcza, że jej przygotowanie jest proste i szybkie. Unikalna formuła produktu umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500g). Domowa konfitura z winogron świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale również idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Domowymi konfiturami możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.
Składniki na danie – Pyszna konfitura winogronowa z figą:
- 1kg białych winogron
- 7-8 suszonych fig
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 350g Cukru białego DIAMANT
Przygotowanie:
Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fix DIAMANT. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.