Czerwone wino z czosnkiem działa jak antybiotyk

Czerwone wino i czosnek to doskonałe lekarstwa na przeziębienia i inne jesienne choroby. Co więcej, zapewnienie organizmowi regularnej dostawy obu produktów zadziała profilaktycznie, również w przypadku chorób serca czy problemów z ciśnieniem. O ile wypicie dziennie kieliszka czerwonego trunku raczej mało której z nas sprawia problem, o tyle gorzej jest z jedzeniem surowego czosnku, a w takiej właśnie formie powinniśmy go spożywać. Można więc połączyć oba składniki. Dzięki temu wino zniweluje nieco intensywność białych ząbków, a całość okaże się zbawienna dla naszego zdrowia. Jeśli ci nie posmakuje, bez obaw „jakoś to przełkniesz”, bowiem wystarczą trzy łyżeczki dziennie.

Nie musimy o tym przypominać po raz kolejny, bowiem każda z was wie, że właśnie trwa w najlepsze sezon na przeziębienia i grypy. Dziś spieszymy z kolejnym rozwiązaniem na ten trudny czas, i to zarówno w kwestii profilaktyki, jak i w momencie, gdy wirus już zaatakuje. Słyszałyście o winie z czosnkiem? Taki zestaw zadziała jak naturalny antybiotyk. Poniżej wyjaśniamy dlaczego.

kolaż własny redakcji, źródło: www.pixabay.com

Czerwone wino z czosnkiem działa jak antybiotyk

Każda z nas z pewnością uwielbia zarówno smak, jak i relaks, który dostarcza nam czerwone wino. W kwestii czosnku prawdziwe panie domu również go doceniają, bo nadaje potrawom niebanalnego i wyrazistego smaku. A zastanawiałyście się co by było gdyby te oba produkty ze sobą połączyć? Jeśli mowa o wrażeniach podniebienia, z pewnością niełatwo je opisać. Jeśli jednak mamy na myśli konsekwencje zdrowotne, tutaj należy przedstawić kilka „pewniaków”. A najłatwiej moc obu produktów poznamy pokrótce charakteryzując ich wpływ na nasz organizm.

 

Czerwone wino

źródło: www.pixabay.com

Czerwone wino jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają odpowiedzialne za starzenie się komórek wolne rodniki. Znajdziemy w nim również cenny dla zdrowia wapń, magnez, potas, żelazo czy błonnik oraz aminokwasy. To wszystko sprawia, że kieliszek wina dziennie jest zbawienny przede wszystkim dla naszego serca oraz żołądka. Pomoże też przy przeziębieniach i jesiennych chorobach, ponieważ potrafi pokonać infekcję.

 

Czosnek

źródło: www.pixabay.com

Aby poczuć pozytywny wpływ na swoje zdrowie, wystarczy jeść jeden ząbek czosnku dziennie. Znajduje się w nim bowiem cała apteczka! A wymienić należy m.in. witaminy B1, B2, PP, C i prowitaminę A, aminokwasy, związki flawonoidowe, sole mineralne, siarczki, allicyna czy mikroelementy. Dzięki nim czosnek walczy z infekcją, buduje naszą odporność, obniża ciśnienie, chroni przed zawałem czy odmładza.

Jak przygotować cudowne lekarstwo?

Będziesz potrzebowała 10 większych ząbków czosnku i pół litra czerwonego wina. Ząbki obierasz i kroisz w ćwiartki, a następnie przesypujesz do szklanego zamykanego pojemnika. Może to być większy słoik. Większy, bowiem musisz zmieścić w nim jeszcze pół litra wina, którym zalejesz ząbki. Gdy już zakręcisz wieko, wstrząśnij całością i odstaw na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Między czasie, raz dziennie możesz czynność powtórzyć. Później lekarstwo przecedź przez sitko, przelej do butelki i pij 3 łyżeczki dziennie – najlepiej po posiłkach. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...