Wino pomarańczowe – najnowszy trend wśród smakoszy alkoholowych trunków

W letnim, wakacyjnym sezonie chętnie pijemy wino różowe. Jednak od niedawna coraz popularniejszy robi się trunek o pięknym, bursztynowym kolorze. Jak smakuje? Skąd jest? Z czego robi się wino pomarańczowe? Sprawdźcie!

Wino pomarańczowe

pixabay.com

Do niedawna wino pomarańczowe popularne było tylko w kręgach hipsterskich knajp i barów. Jednak obecnie o trunku zaczynają coraz częściej pisać zagraniczne oraz krajowe media. Pomarańczowy napój nazywany jest „nowym winem różowym”. Co jeszcze warto wiedzieć o tym trunku?

Zobacz także: Jak dobrać wino?

Jak powstaje pomarańczowy alkohol?

Wino o pięknym kolorze to rodzaj napoju naturalnego, ekologicznego. W produkcji wykorzystywane są białe winogrona. Przeważnie alkohol produkują winiarze, którzy hołdują dawnym metodom produkcji. Trunek wyrabia się archaiczną metodą maceracji, pozostawiając skórę, pestki i szypułki winogron. Jest to najstarsza ze znanych dzisiaj technologii winiarskich na świecie, która w obecnym kształcie powstała prawdopodobnie już III–IV wieku naszej ery.

 Wino powstaje w wielkich glinianych amforach. W wyniku długiego kontaktu ze skórkami, pestkami i szypułkami zyskuje dość ciemny, herbaciany albo bursztynowy kolor, nierzadko z różowym odcieniem.

Wino pomarańczowe – skąd pochodzi?

Wina pomarańczowe wywodzą się z okolic Kaukazu, gdzie były fermentowane w wielkich podziemnych zbiornikach, szczelnie zamykanych i uszczelnianych woskiem pszczelim. Kiedyś trunek o pięknej barwie można było też bez trudu kupić na południu Europy, a także w Libanie, na Cyprze, w Chile lub Peru. Dziś jednak ta technologia jest stosowana na szerszą skalę w Gruzji, która do dziś produkuje wina w taki sposób, jak tysiące lat temu. 

Wina pomarańczowe produkuje się również we Włoszech, Francji i Słowenii. Ciekawa, archaiczna metoda zainteresowała też winiarzy z USA, Australii oraz Afryki południowej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (75 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  5 sierpnia 2017 21:05

    Spróbowałabym dla smaku.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  6 sierpnia 2017 20:27

    Chętnie by go spróbowała ciekawe czy jest już w naszych sklepach czy można go dostać ale na pewno tez drogie będzie ze względu na ekologiczna produkcję

    Odpowiedz
  3. e_motylek85  7 sierpnia 2017 10:50

    Ciekawe…chętnie bym go spróbowała.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.