Wino czekoladowe, krem na winie białym z białą czekoladą… 7 Najlepszych przepisów na desery z winem dla dorosłych!
Wino czekoladowe to jeden z naszych ulubionych deserów na jesienne długie wieczory. Oczywiście w granicach rozsądku! Desery z odrobiną wina świetnie rozgrzewają i w połączeniu z czekoladą lub innymi deserowymi dodatkami, pysznie smakują! Alkohol nadaje słodkościom bardzo ciekawej nuty smakowej. Takimi deserami można z przyjemnością delektować się zwłaszcza teraz, w sezonie jesienno-zimowym.
Kiedy wyobrażamy sobie późną jesień, mamy przed oczami długie, zimne wieczory i nieznośną pogodę panująca za oknem. W takie dni warto postawić na coś, co pomoże nam znieść niepogodę i pozytywnie nastroić się na kolejny dzień. My uwielbiamy delektować się pysznościami, które umilają nam ciemne, długie dni i trochę zastępują energię słoneczną, która ładuje nasze baterie latem. Mamy dla Was przepisy na najlepsze pyszności, które idealnie sprawdzą się jako rozgrzewające desery na jesienno-zimowy sezon. Wino czekoladowe, rozgrzewający grzaniec z białego wina lub tradycyjne desery z nutką wina – co wybierasz?
Wino czekoladowe
Wino czekoladowe jakiś czas temu już rozgrzało cały Internet. Dziś wracamy do tego klasyka, bo choć lata mijają, ten deser wciąż jest u nas na podium. Wino czekoladowe przygotowujemy na bazie czekolady, a samo wino jest dodatkiem. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość procentów w napoju, możesz najpierw zagotować wino, choć wtedy straci również trochę z samego aromatu. Wino i czekolada to połączenie warte grzechu! Zobaczcie jak łatwo je przyrządzić! Wino czekoladowe jest idealne na długie jesienne wieczory pod kocem. Przepis nie jest skomplikowany i wymaga zaledwie kilku składników.
Przepis na czerwone wino czekoladowe
Składniki:
- 3 łyżeczki kakao,
- 2 rządki tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej),
- 3 łyżeczki mleka,
- 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
- 3 łyżeczki brązowego cukru lub miodu,
- szczypta cynamonu i kardamonu oraz soli,
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do kakao dodaj odrobinę wody i wymieszaj.
- W niewielkim rondelku zacznij podgrzewać wino i mleko, następnie dodaj kakao, rozropioną czekoladę, cukier, przyprawy oraz sól.
- Chwilę pogotuj miksturę i przelej ją do kubka. Smacznego!
Grzane białe wino – inne niż zwykle!
Grzaniec zrobiony na bazie czerwonego wina to klasyk, a czy próbowaliście kiedyś białe wino na gorąco? Jest równie pyszne! Mamy dla Was przepis na białe wino na gorąco inne niż zwykle. Potrzebujesz trochę cynamonu, pomarańczy, wanilii i figi. Brzmi pysznie, prawda?
Przepis na grzane białe wino
Składniki:
- 1 butelka półwytrawnego, białego wina,
- cynamon – polecamy laski cynamonu (2), ale może być też w formie przyprawy,
- 1 laska wanilii lub pasta z wanilii
- pomarańcza
- łyżka goździków
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- plastry świeżej figi
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
- Wino przelej do rondelka i zacznij podgrzewać.
- Dodaj do garnka laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową.
- Pomarańczę pokrój na plasterki i dorzuć do wina. Jeden plaster możesz zostawić do dekoracji szklanek/kubków.
- Z wanilii wydrąż pastę i dodaj ją do grzańca.
- Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kubków.
- Wino podawaj z plastrami świeżej figi.
Krem na winie z białą czekoladą
Wino czekoladowe można zrobić również z dodatkiem białego trunku. Tego przepisu na pewno nie znacie! Co prawda nie spożywamy go na ciepło, ale to doskonały sposób na umilenie sobie weekendowego popołudnia. Wino czekoladowe białe możesz polecamy podać znajomym przy weekendowym spotkaniu – będą zachwyceni! My uwielbiamy ten wariant!
Przepis na krem na winie z białą czekoladą
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- cukier puder – 150 g
- 2 kostki czekolady mlecznej
Wykonanie:
- Do połowy (100 ml) przygotowanego wina dodajemy żelatynę i podgrzewamy na parze aż do rozpuszczenia się żelatyny.
- Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Studzimy.
- Dodajemy cukier, śmietankę, sok z cytryny.
- 3/4 tabliczki czekolady białej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Mieszamy przygotowaną wcześniej masą z rozpuszczoną czekoladą. Można na chwilę mieszankę włożyć do garnka z bardzo zimną wodą.
- Całość ubijamy do momentu uzyskania gęstej masy. Podczas ubijania powoli wlewamy pozostałe wino.
- Gotowy krem przekładamy do pucharków.
- Polecamy udekorować pucharki skórką startą z cytryny oraz wiórkami z białej i mlecznej czekolady.
Grzane wino różowe
Wino różowe raczej nie kojarzy nam się z korzenną odsłoną. Sięgamy po niego głównie latem, zwłaszcza na plenerowych przyjęciach. Tymczasem próbowałyśmy ostatniego rewelacyjnego przepisu, którym chętnie się z Wami podzielimy! Grzane wino różowe to pyszny sposób na rozgrzanie. Jeśli nie lubicie wytrawnego białego wina, a czerwone wydaje Wam się za ciężkie, to właśnie różowe z pewnością spełni Wasze oczekiwania!
Przepis na grzane wino różowe
Składniki:
- 1 butelka różowego wina
- 3 łyżki miodu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- pomarańcza pokrojona w plastry
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
Wykonanie:
- Do rondelka wsyp cynamon, kardamon, połamane goździki i rozgniecione gwiazdki anyżu.
- Dodaj plastry pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną.
- Zalej całość różowym winem, przykryj i pozostaw na pół godziny, aż całość przejdzie korzennym aromatem.
- Garnek postaw na ogień, wolno gotuj aż będzie gorące. Staraj się nie doprowadzić do wrzenia.
- Dodaj łyżkę miodu, wymieszaj.
- Przez sitko przelej wino do kielichów, szklanek lub kubków.
Deser z ricotty z galaretką z czerwonego wina
To kolejny przepis, który nie jest typowo zimowym deserem, ale smakuje wyśmienicie. Nie jest to deser w stylu hygge, raczej proponujemy jego wykonanie na odwiedziny znajomych lub okolicznościowe przyjęcie. Galaretka z czerwonego wina ma wyjątkowy smak i aromat. Deser z ricotty z galaretką z czerwonego wina to świetny sposób na wykorzystanie słodkiego lub półsłodkiego wina dla osób, którym zalega w barku, a niekoniecznie lubią wina w tym wydaniu. Ostrzegamy! Deser nie jest szczególnie słodki, a aromat wina jest wyraźnie wyczuwalny.
Przepis na deser z ricotty z galaretką z czerwonego wina
Składniki:
- 100 ml białego półsłodkiego wina i 200 ml czerwonego półsłodkiego wina
- 250 g ricotty
- suszona żurawina (garść)
- pasta z wanilii
- 3 łyżka cukru
- 3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
- Zalej żurawinę białym winem i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
- W misce wymieszaj ricottę z żurawiną (wino nie będzie już potrzebne) i dodaj pastę z wanilii.
- W rondelku podgrzej ok. 100 ml białego wina i dodaj łyżkę cukru, a następnie łyżkę żelatyny.
- Gdy całość przestygnie, dodaj ją do ricotty i dokładnie wymiesza.
- Następnie przełóż do dwóch szklanek lub pucharków deserowych i wstaw do lodówki.
- Gdy masa stężeje, czas na galaretkę! W garnku podgrzej czerwone wino, rozpuść w nim dwie łyżki cukru, a następnie 2 łyżeczki żelatyny.
- Gdy galaretka (jeszcze w płynie) trochę ostygnie, przelej ją na wierzch deserów i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
Gruszki w korzennym winie
Gruszki w winie polecamy osobom lubiącym nieco wytrawne desery, wykwintne i aromatyczne. To danie, którym zachwycisz swoich bliskich! Gruszki gotowane są w korzennym winie, a następnie podawane są z sosem z tego wina. To deser, przy którym nie napracujecie się za dużo, a zrobicie efekt WOW! Gruszki w korzennym winie można podawać z lodami waniliowymi – będą smakować wyśmienicie!
Przepis na gruszki w winie
Składniki:
- 4 nieduże, twarde gruszki
- butelka wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki miodu
- laska cynamonu i wanilii (może być pasta z wanilii lub przyprawa)
- 6 goździków
Wykonanie:
- Gruszki obierz skórki zostawiając ogonki.
- Umieść je w małym garnku tak, by były w nim ułożone ciasno.
- Dodaj do garnka wino i wszystkie przyprawy. Postaraj się zalać całe gruszki – tak, by leżały w winie.
- Gotuj przez ok. 20-25 minut – zależnie od rozmiaru gruszek i ich twardości.
- Odstawi gruszki w winie do ostygnięcia, a gdy będą już chłodne, umieść je w lodówce na kilka godzin.
- Odsącz gruszki z wina. Polecamy wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Wino w garnuszki gotuj przez 20 do 30 minut lub do momentu gdy sporo płynu odparuje, a sos nam nieco zgęstnieje. Przecedź sos pozbywając się przypraw.
- Gruszki serwuj na stojąco i polej je sosem. Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem
Wino czekoladowe już znacie, czas poznać ciasto czekoladowe pieczone z czerwonym winem. Ten smak zapamiętacie na długo! Propozycja dla miłośników tradycyjnych ciast. Czerwone wino dodaje ciastu ciekawy aromat i sprawia, że jest idealnie wilgotne. Można zjeść solo – polecamy tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze nieco ciepłe. Ciasto może być też podstawą tortu czekoladowe. Czerwone wino nadaje mu słodką nutę owocową. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem pięknie pachnie i świetnie smakuje!
Przepis na ciasto czekoladowe z winem
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego czerwonego wina
Wykonanie:
- Do dużego naczynia dodaj mąkę, kakao, sodę, proszek, sól.
- Do większej miski wlej maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj tylko do połączenia i składników. Dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj.
- Przygotowane składniki przenieś do wysokiej tortownicy (25 cm).
- Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 – 50 minut.
Smacznego!
Która z naszych propozycji najbardziej przypadła Ci do gustu?