Poznaj wina wegańskie. Powstały w zgodzie z ideologią wegan

Wiedziałaś, że przy produkcji większości win, które czekają na ciebie na sklepowych półkach wykorzystuje się produkty pochodzenia odzwierzęcego? Napój bogów w takiej wersji nie przejdzie przez gardło weganom i wegetarianom. Specjalnie dla nich stworzono wina wegańskie. Zobacz jak je rozpoznać!

Co produkcja alkoholu może mieć wspólnego ze zwierzętami? Otóż okazuje się, że bardzo wiele! W pierwszej kolejności na uwagę zasługuje wino, którego w większości wersji zakupionej w sklepie, prawdziwi weganie zdecydowanie pić nie powinni. Dlaczego? Choć trudno w to uwierzyć, w jednym z etapów jego przygotowania, a mianowicie w czasie klarowania, używa się produktów odzwierzęcych. Na szczęście w marketach czy też sklepach alkoholowych znajdziesz już wina wegańskie. Koniecznie dowiedz się czym się różnią od wersji standardowych.

wina wegańskie

źródło: www.pixabay.com

Poznaj wina wegańskie. Powstały w zgodzie z ideologią wegan

Na pewno wiele spośród was czytając ten artykuł dopiero co dowiedziało się, że istnieje coś takiego jak wina wegańskie. To tylko dowód na to, że produkty odzwierzęce lub testy na zwierzętach wykorzystywane są praktycznie w każdej dziedzinie naszego życia. Jeżeli jednak ktoś decyduje się je zmienić  i tym samym podążać za wegańską ideologią, skazany jest niestety na dokładne czytanie etykiet. I choć wielu to dziwi, dotyczy to również alkoholu! Wyjątkiem jest, rzecz jasna domowa produkcja. Jednak nie ma się co oszukiwać, niewiele z nas ma na to czas i wystarczający talent.

Dlaczego większość win jest niewegańskich?

Po pierwsze więc należy wyjaśnić jaki udział w jego produkcji mają właśnie zwierzęta. Po procesie fermentacji bowiem, w napoju, który niebawem przekształci się w napój bogów pozostaje nieestetyczna mętna zawiesina. To białka z garbników i drożdży, których trzeba się pozbyć. Co wówczas robi większość producentów? W masowej produkcji chodzi rzecz jasna o to, by było jak najtaniej i jak najszybciej, dlatego celu filtracji używa się produktów odzwierzęcych. Może to być m.in. kurze białko, rybi pęcherz, żelatyna ze ścięgien albo chityna ze skorupiaków. Co prawda, nie pozostają one w ostatecznej wersji wina, jednak, jakby nie patrzeć użyte zostały. Zatem produkty pozyskano od żywych organizmów, na co weganie zgodzić się absolutnie nie mogą.

Wina wegańskie – które to?

Jest oczywiście inna droga do wyklarowania mętnego wina. I wcale w tym celu nie trzeba wykorzystywać produktów odzwierzęcych. Podobny efekt zostanie osiągnięty np. gdy dodamy żel krzemionkowy, ziemię okrzemkową czy też kaolin, bentomit albo diatomit. Szukaj tych substancji w składzie na etykietach, wówczas będziesz mieć pewność, że pijesz wegańskie wino! Wiele tego typu wyrobów oznaczanych jest też symbolem „V”.

Wśród producentów oferujących wina wegańskie znalazła się m.in. marka Cote, Abigori Shira, African Tree, Baron de Fran, Traminer Trentino, Le Gran czy też wybrane butelki z winnicy Marka Kondrata. Spytaj w sklepie, lista wbrew pozorom jest bardzo długa!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (38 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany