Wigilijny deser: tatarski Pierekaczewnik
Przepis na tatarski Pierekaczewnik jest autorstwa Pawła Giersberga, szefa kuchni w „Pruszynce”
Składniki na deser: tatarski Pierekaczewnik
na ciasto:
- – 1 kg mąki tortowej
- – 4 całe jaja
- – sól
- – 1,5 kostki masła
Przepis na farsz słodki:
- – 1 kg jabłek lub 1 kg tłustego sera białego
- – garść namoczonych rodzynek
- – 2 łyżki cukru
- – sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, szczyptę soli i zagniatamy ciasto, dolewając tyle wody, ile „przyjmie” mąka. Wyrabiamy ciasto jak na makaron, następnie wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy ciasto na cieniutkie placki, posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy. Robimy farsz słodki. Jabłka drobno kroimy (jeśli chcemy mieć farsz serowy, rozdrabniamy ser widelcem) i mieszamy z rodzynkami, cukrem oraz sokiem z cytryny (w przypadku sera postępujemy podobnie). Plastry ciasta smarujemy roztopionym masłem, następnie farszem i układamy jeden na drugim. Zwijamy ciasto, zalepiając jego dłuższe brzegi, a następnie zwijamy wałek w ślimak. Przekładamy ciasto do prodiża lub do natłuszczonej okrągłej formy i pieczemy ok. 2 godz. 200°C