Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami
Jeśli wiesz jesienią, gdzie na grzyby jechać – to do tego barszczu najlepsze będą suszone na słońcu własnoręcznie zebrane grzyby.
Składniki na: Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami
- 2 kg buraków
- 1 l wody
- włoszczyzna
- 1 kwaśne jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki octu
- sól dla smaku
- cukier
- 4 suszone grzyby
- 6 suszonych śliwek Bakalland
- majeranek
Sposób przygotowania
Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.
Podawać można z krokietem albo uszkami.