Wigilijna kutia z miodem, bakaliami i śliwkami

Wigilijna kutia ze śliwkami kalifornijskimi 1

Składniki na danie: Wigilijna kutia

Kutia:

  • 2 szklanki maku
  • ½ szklanki pęczaku
  • 70 g śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g prażonych migdałów
  • 50 g prażonych orzechów włoskich

 

Dekoracja:

  • 4 śliwki kalifornijskie pokrojone w cienkie paski
  • kilka blanszowanych migdałów
  • skórka otarta ze świeżej cytryny

 

Przygotowanie:

Mak przełożyć na sitko, dobrze przepłukać wodą. Pozostawić na sitku, przelać wrzątkiem, odsączyć. Tak przygotowany mak zmielić przynajmniej dwa razy używając jak najmniejszego sitka. Do rondelka z wrzącą wodą wrzucić pęczak i 3-4 suszone śliwki z Kalifornii, gotować około 20 minut, odcedzić na sitku.

Migdały i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, przerzucić na deskę do krojenia i lekko pokruszyć na mniejsze kawałki.

Śliwki kalifornijskie pokroić na małe kawałki. Pęczak dokładnie wymieszać z makiem, miodem, śliwkami kalifornijskimi, pokruszonymi orzechami. Jeśli kutia będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody do uzyskania konsystencji. Tak przygotowaną kutię najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich, blanszowanych migdałów i skórki z cytryny.

Wigilijna kutia ze śliwkami kalifornijskimi 2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (341 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...