Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

Ilość porcji: 6

Składniki na danie: Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

  • – 1,5 szklanki kaszy jaglanej VITANA
  • – 3 szklanki wody
  • – 300 g bakalii (najlepiej śliwek wędzonych, moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek sułtańskich i maku)
  • – 3/4 łyżeczki cynamonu
  • – 1/3 łyżeczki kardamonu
  • – 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie może być lniany)
  • – 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego
  • – 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć)
  • – sól do smaku


Przygotowanie:

Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.

Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk (mama współwłaścicielki Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta). Kasza VITANA została nagrodzona dwukrotnie godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  20 grudnia 2015 09:23

    Smakowicie zapowiada się to danie.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  25 grudnia 2016 20:41

      Jednak przyznam, że takiego połączenia kaszy jaglanej z makiem jeszcze nie jadłam. Bardziej kojarzy mi się mak w wersji z kluskami na wigilijnym stole. Ale kto wie, może w tym wydaniu też jest smaczny. Bo trzeba przyznać, ze wygląda apetycznie.

      Odpowiedz
  2. bbo  20 grudnia 2015 21:03

    Dzieciakom by smakowało.

    Odpowiedz
  3. Aneta  21 grudnia 2015 16:18

    Nie robi się u mnie w domu takiego dania i jeszcze nigdy go nigdzie nie spotkałam 😉

    Odpowiedz
  4. Patriszia  27 grudnia 2015 21:50

    Nie znam tego dania, ale wygląda smacznie 🙂

    Odpowiedz
  5. nungal  17 lutego 2016 19:20

    Ciekawa jestem w której części polski są serwowane takie takie wigilijne – u mnie zdecydowanie się z czymś takim jeszcze nie spotkałam, a wielka szkoda, bo wygląda smakowicie

    Odpowiedz
  6. efffciaa  25 marca 2016 18:42

    Pierwsze słyszę , żeby kasza była uznawana za danie wigilijne 🙂 Spotkałyście się z tym gdzieś wcześniej ? Podzielcie się w którym rejonie to danie wigilijne ? Jestem tego bardzo ciekawa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.